Krótkie pytanie - krótka odpowiedź
18 Styczeń, 2013 - 10:41
Krótkie pytanie - krótka odpowiedź
Zakładam ten watek wzorem innego forum. Jego celem jest jedynie udzielanie odpowiedzi na konkretne pytania oraz szybkie odpowiedzi. Bez dyskusji i offtopów. Jeśli jakiś post wzbudzi dyskusje proszę o utworzenie osobnego wątku lub przeniesienie posta w odpowiednie miejsce. Mam nadzieję że Admini poprą ten pomysł i przypną wątek na początku :). Pierwsze pytanie brzmi: Na niektórych lotniskach jest specjalny automat, a innych chodzi gość ze streczem. Może ktoś odpowiedzieć? Czy na Lotnisku na Okęciu i w Tbilisi można sobie "ostreczować" bagaż?
—
Hostel "Nazo" w Omalo nie wart swojej ceny.
Re: Krótkie pytania szybkie odpowiedzi, zapraszam do zagląda
w Tbilisi - tak
I o to chodzi, :)
A jeszcze podpytam to stanowisko czy prywatna inicjatywa? Gdzie tego szukać?
Z góry dziękuję.
to jest stanowisko, od głównego wejscia po przejściu punktu kontroli - kieruj się w lewo
Koszt 12 lari
innagruzja.blogspot.com
sklep-z-przyjaciolmi.blogspot.com
innaturcja.blogspot.com
Dzięki za info.
Dla zainteresowanych na Chopinie tez foliują koszt 25 zł.
Jak to jest z bankomatami w Tbilisi ?
Czytałem na NPM że niektórzy mieli problem z wypłatami. Czy też mieliście takie kłopoty? Jeśli tak, to czy możecie podać z jakimi kartami (płatnicze, kredytowe) były problemy I jakich banków, a z jakimi nie?
A może to problem jednostkowy?
My używamy Millennium i Brebank.
Nie miałem najmniejszych problemów zarówno W Tbilisi jak i w Batumi i Kobuleti. Visa i Mastercard
Miałem jeden jedyny problem na ul. Pekini w Tbilisi. Bankomat banku TBC bank nie wypłacił mi gotówki (lari). Nie było żadnych komunikatów o awarii. Chwilę stałem w konsternacji ale innym też nie wypłacał. Całe szczęście okazało się, że z konta nic mi nie zeszło, więc obyło się na strachu. Akurat nie był to odział banku tylko bankomat, więc nawet nie mogłem nikogo prosić o wyjaśnienia...
Zapraszam na http://backpackersi.blogspot.com/ - relacja z dwumiesięcznej podróży po Gruzji i Turcji.
Wczoraj byłem na Okęciu, foliowanie kosztuje 50 pln.
To znaczy że trafiłem na promocję? :)
Z bankomatami w Tbilisi nie miałem problemów (ale uwaga na prowizje - zależy od banku). Jeśli chodzi o plecaki, to chyba nie ma sensu ich foliować, zwłaszcza za dodatkową opłatą. W Wawie wprawdzie każą wiązać różne wystające taśmy, ale na wschodzie nie miałem żadnych z tych problemów. Dziś na przykład plecak z Tbilisi do Warszawy dotarł nienaruszony, łącznie z ładunkiem winnym :), a ważył 19,8 kg. Nawiasem mówiąc, samolot przyleciał 30 minut przed czasem, a bagaż był już do odbioru po 15 minutach od przylotu;).
Witam.
1. Czy jest szansa w Warszawie kupić gdzieś oficjalnie lari?
(mówię oficjalnie bo wiele kantorów oferuje lari spod lady - w przypadku kiedy ktoś postanowi sprzedać, ale nie ma nigdzie teraz akurat)
Podobno można próbować w Galerii Mokotów, ale osobiście nie sprawdzałem.
w jakich bankomatach najkorzystniej wypłacać gotówkę, mam debetówke PEKAO SA(Unicredito) i kredytówke MasterCard?(tez wydaną w Pekao)
proponuję TBC Bank. Z doświadczenia, nie pobierał prowizji przy wypłacaniu gotówki z zagranicznej karty debetowej (konto w mBanku). Liczne bankomaty w kolorze niebieskim, nawet w mniejszych miastach
bankomat bankomatem, trzeba się w Polsce w swoim banku dowiedzieć najlepiej :)
gdzie znajdę opisy (długość, czas) szlaków w Swanetii?
czy na lotnisku Kutaisi (Kopitnari) można zafoliować bagaż? jeśli tak, ile kosztuje taka usługa i w jakich godzinach jest czynne?
thx
Można przed każdym odlotem, po prawej stronie od wejścia. Nie jestem pewna ceny, bodjaże 15 lari od sztuki.
innagruzja.blogspot.com
innaturcja.blogspot.com
Mam kolejne krótkie pytanie, :-). Jakie jest napięcie sieciowe w Gruzji?
W galerii powiedzieli mi że mają wtedy jak kupią. Taka filozofia.
220V/50Hz wtyczka Europejska
Odradzam Hostel Peace w Tbilisi
Ryby w rzekach - jakie?
Jak z łowieniem?
nie mają tam lari
jak najtaniej wysłać euro/dolary do Gruzji ?
Lepiej miec konto walutowe w polskim banku, lub konto z darmowymi bankomatami na swiecie. Wtedy z PLN na EUR/USD wymieniasz po niekorzystnym kursie ale i tak do przezycia nawet przy wiekszych kwotach. Nie polecam Western Union albo Gruzinskich bankow to Wampiry.
tylko mnie chodzi o wysłanie do Gruzji euro albo dolarów a nie wymiana na miejscu
to wkładasz w koperte i wysyłasz :-)
idziesz do Western Union
robisz przelew bankowy z Polski do banku w Gruzji ale to tanie nie jest
wiem, że takie bankowe przelewy są drogie. Western Union sprawdzę
Czy ktoś wie czy przy oddawaniu dużego bagażu rejestrowanego na lotnisku (lecę z warszawy wizzairem) w postaci dużego plecaka z szelkami i dużym pasem biodrowym nie robią problemów, w sensie że będą im później te wszystkie frędzle przeszkadzały w załadunku bagaży? Ktoś oddawał taki niezafoliowany plecak? Średnio chce mi się płacić 50zl za zafoliowanie plecaka, mogę sobie to też zrobić wcześniej sam w domu ale jeśli nie jest to konieczne to po co.
ja tak lecialem z TBS to Wilna, z plecakiem, jedynie tylko mi powiedzieli ze mam zapiac wszystkie sznurki, szelki jak sie zwie, i nie bylo zadnego problemu :)
Odradzam Hostel Peace w Tbilisi
Tu masz odpowiednie miejsce gdzie można znaleźć odpowiedć na Twoje pytanie :)
Wątek: Bagaż podręczny, ten zwykły i ten dziwny, czyli co mogę zabrać na pokład samolotu? http://lotnictwo.net.pl/3-tematy_ogolne/85-podroze_lotnicze/15973-bagaz_podreczny_ten_zwykly_i_ten_dziwny_czyli_co_moge_zabrac_na_poklad_samolotu.html
Pytanko: czy ktoś podróżował już na dowód osobisty, czy są z tym jakieś problemy?
Nie ma problemu z dowodem osobistym.
innagruzja.blogspot.com
innaturcja.blogspot.com
raczej nie ma problemu z dowodem jak lecisz samolotem. W maju kolega przy wjeździe nie miał problemu na dowód ale przy wyjeździe na lotnisku w Tbilisi chcieli od niego jeszcze paszport. Powiedział , że nie musi mieć i nie dał. I go puścili. Ja natomiast wjeźdzałam na paszport a wyjezdzałam na dowód ponieważ paszport omyłkowo włożyłam do głównego bagażu, który nadałam. Dłużej przy mojej odprawie celniczka coś sprawdzała w komputerze, w końcu poprosiła o paszport...Powiedziałm, że został nadany już razem z bagażem. Zadzwoniła gdzieś, trochę ta rozmowa trwała więc juz myślałam, że mnie nie wypuszczą ( co mnie zbytnio nie stresowało :) )
Ale wszystko się dobrze skończyło
Tak. Do Gruzji można wjechać na podstawie dowodu osobistego przekraczając granicę na lotniskach - w Tbilisi lub w Kutaisi.
Przekraczając jednak przejścia drogowa - trzeba również posiadać paszport.
Tydzień temu wracałem z Tatev - na przejściu granicznym Armenia/Gruzja - straż graniczna nie miała informacji na temat możliwości wjazdu na podstawie dowodu osobistego, musiałem pokazać paszport.
Potwierdzam. Kilka dni temu przejeżdżałem samochodem . Paszport jest niezbędny.
Pozdrawiam.
witam,
będę pierwszy raz w Gruzji od 30 lipca do 13 sierpnia, i chce pierwszy tydzień poświęcić na zwiedzanie- chcę wypożyczyć auto(jesli znacie jakies w miarę godne polecenia wypożyczalnie to poproszę namiary) a w drugim tygodniu pobyt w Batumi,
prosze o radę czy robić codzienne przejazdy i np wracać na noc do Tbilisi czy raczej jakąś rundkę i szukać noclegów w trasie?
pojadę z rodziną - 4 osoby, jęśli runda to może jakieś propozycje co po kolei by kilka dni wypełnić .
pozdrawiam- Tomek
Robiąc z Tbilisi bazę wypadową jest się jednak " uwiązanym" do miejsca i w czasie. Jeżeli chcesz lepiej poznać kraj, ludzi to zdecydowanie zrobić tour, jechać swoim rytmem, zatrzymywać się, gdzie serce mocniej zabije, nocować u różnych ludzi, w ciągle innych okolicznościach. To chyba ma większy smak i bliższe przygodzie. Ale zależy co kto lubi i czego chce.
Witam
orientuje się ktoś skąd i o której jeżdżą marshrutki z Tbilisi do Kazbegi?
z Didude z tego co sie orientowalem :)
Witam,
Tak przy okazji, jak wygląda pod kątem cen sprawa większych zakupów w Tblisi (ciuszki,pamiątki)?
z dworca Didube. Bilet do Kazbegi 10 lari od osoby. Marszrutka zatrzymuje sie tylko raz na jakieś 10 minut w mało ciekawym miejscu.
W lipcu wybieram się do Gruzji na Kazbek potem na Elbrus. Gdzie jest możliwość przekroczenia granicy z Rosją?
ma ktoś pomysł jak najtaniej wysłać do Gruzji paczkę 10-15 kilogramową ? przyłączyć się do jakiegoś transportu ?-jak ?
Jak wygląda sprawa z cłem ?
odpowiedź znajdziesz tu: http://www.kaukaz.pl/forum/viewtopic.php?f=42&t=958
Cło jest do zapłacenia przy wartości przesyłki powyżej 300 GEL. Aczkolwiek nie wiem, jak to się ocenia w przypadku przesyłki prywatnej, o ile nie została zadeklarowana wartość.
Czy ktoś wie kiedy dokładnie w tym roku jest w Tbilisi swięto Tibilisoba ? Podobno to ostatnia niedziela października ale chyba nie zawsze jest to regułą bo w zeszłym roku święto było 6 października.
W jakich godzinach otwarty jest klasztor Gelati w lipcu? Zastanawiam się po prostu, czy uda mi się ten punkt zwiedzić tego dnia, kiedy mam lot powrotny do Polski. Samolot wylatuje niby o 11.40, więc z samego rana chciałbym się tam udać.
Mam pytanie odnośnie hostelu Why not w Tbilisi. Czy są tam zamykane szafki na kluczyk czy coś w tym rodzaju? Chciałbym zostawiać część rzeczy, żeby nie zawsze przy sobie nosić aparat itp.?
Ew. czy u Iriny coś takiego istnieje?
U Iriny jestem obecnie, mozsz zostawi rzeczy pod jej opieka.
WIZZAIR łączenie bagażu.
2 plecaki , owinięte streczem, waga do 32 kg-PRZEJDZIE?