Tbilisi - Batumi nocnym pociągiem
10 Marzec, 2012 - 10:19
Tbilisi - Batumi nocnym pociągiem
Z tego co wiem to bilety na nocny pociąg tbilisi-batumi w niższych klasach trzeba rezerwować z wyprzedzeniem, żeby nie obudzić się na stacji z ręką w nocniku, a jak to jest z biletami I klasy? (2 kuszetki w przedziale)? Czy też się szybko rozchodzą jak szybkie bułeczki i lepiej je kupić prze internet na stronie gruzińskich kolei czy można sobie pozwolić na komfort zakupu bezpośrednio na stacji przed wyjazdem???
I drugie pytanie: jak wygląda przedział tej I klasy? jest jakaś umywalka może? Ktoś miał przyjemnośc podróżować?
—
ტომეკ კოვნაცკი
Re: Tbilisi - Batumi nocnym pociągiem
Jechałam z rodziną w zeszłym roku z Batumi do Tbilisi w przedziale dla czterech osób. Warunki znacznie lepsze niż u nas...Jedyny minus to zbyt "sprawnie działająca"klima - było nam zimno, pierwszy raz od niemal dwóch tygodni... Bilety kupiliśmy kilka dni przed wyjazdem z Batumi, pamiętam, ze konieczne były paszporty.Zazdroszczę podróży
Dziękuję. Bilety rozumiem kupiliście na dworcu? Ja kombinuję żeby kupić przez stronę gruzińskich kolei, ale nie wiem czy gruziński system płatności mnie przepuści:) Chociaż z drugiej strony nie chciałbym zamrażać gotówki i jakoś nie ufam takiemu zakupowi:P
Jechaliście tym nocnym pociągiem czy dziennym? Skoro byłaś w Batumi to może byłaś również w Gonio albo Sarpi? Warto wyskoczyć do Gonio? Jak z kursowaniem busów z Batumi / Makhinjauri na granicę turecką? Są w miarę często?
ტომეკ კოვნაცკი
Jechałam pociągiem nocnym, ma to plusy (jedna opłata za nocleg i przejazd) i minusy (nocą nic nie można zobaczyć). Bilety w Batumi nie kupiłam na dworcu a w kasie w centrum miasta - miejscowi pomogą. W Gonio byłam - twierdza fajna, ale plaża koszmarna, tzn wtedy gdy byłam, czyli około 20 lipca w Gonio przygotowywali się do sezonu i większość rzeczy nie była czynna - sezon to sierpień...
Dzięki za pomoc. Ja jadę w kwietniu, więc plażowanie jest poza moim zainteresowaniem, zresztą w sierpniu też by było :) A można w tym pociągu zażyć jakiegoś odświeżenia? Jakieś czyste toalety... bo ja nawet liczę na jakąś umywalkę w I klasie... bo skoro są tylko 2 kuszetki to mogłoby się w przedziale jeszcze coś zmieścić, nieprawdaż? Rozumiem, że w Twoim przedziale te 4 miejsca to były leżące?
ტომეკ კოვნაცკი
W sezonie z biletami może być problem, zwłaszcza w sierpniu, nawet w klasie lux. Ale trzeba próbować :D
Stowarzyszenie Most do Gruzji
Ja nie miałem nigdy problemu z zakupem biletów, nawet bilet do Baku kupiłem zaledwie jakieś 15 min przed odjazdem pociągu. Warunki w samych przedziałach jak i toaletach takie same jak w Polsce. Czasem opłaca sprawdzić kilka toalet w pociągu bo ich stan techniczny i sanitarny może się różnić w zależności od wagonu.
Z pociągiem do Batumi nie ma problemu, jeżeli bilety się skończą to zawsze można jechać na dworzec Didube a tam matszrutek zawsze jest dostatek (czasem jadą nawet 2 na godzinę).
W sezonie letnim kupienie biletów w dniu odjazdu na nocny pociąg do Batumi z Tbilisi jest mało realne.
Wszystko pięknie tylko, że jak napisałem wyżej nie wybieram się w sezonie letnim tylko w kwietniu.
Czy ktoś zatem miał przyjemność podróżować tym pociągiem w I klasie, albo ma wiedzę czy przedział ten jest wyposażony w jakąś umywalkę?
ტომეკ კოვნაცკი
jechałem w sumie 4 razy (a może 5, nie pamiętam), ale w żadnym wagonie nie było umywalki w przedziale. Te najlepsze to były 4os. przedziały z klimą i LCD, kibelek czysty, na początku wagonu, u konduktora do kupienia piwko, woda, herbata.
Odradzam Tbilisi OLD TOWN HOSTEL
Dzięki Jasiek za konkrestną odpowiedź. A bilety kupowałeś na miejscu czy przez internet? W jakich miesiącach jeździłeś? Rozumiem, że w I klasie na klime i telewizorki nie ma co liczyć? Chociaz w sumie w kwietniu i w nocy nie specjalnie będą te wynalazki potrzebne. Ale na jakąs umywalkę prawdę mówiąc liczyłem - skoro to przedział 2 osobowy to byłoby gdzie wcisnąć. Dobrze, że chociaż WCty są schludne... :)
ტომეკ კოვნაცკი
w 1szej klasie możesz liczyć na TV i klime spokojnie, tylko po1. nie ma w TV szałowego repertuaru :) a po2. w kwietniu klima nie będzie Ci potrzebna, raczej ogrzewanie :D czy klima i TV będzie, zależy od składu, czy będzie nowy (biały) czy stary, podobny do polskiego. Drogą sprostowania- nie wiem w jakiej klasie ja jechałem(chyba w pierwsze raz albo 2razy), ale przedziały były 4 a nie 2osobowe. Umywalka bedzie w kibelku, zreszta wyjazd wieczorem, to jeszcze zdążysz się wykąpać w hotelu czy gdzie tam będziesz mieszkać.
Odradzam Tbilisi OLD TOWN HOSTEL
W 1 klasie (lux) jest telewizor a przedział jest klimatyzowany (w lecie). W kibelku jest coś w rodzaju prysznica - wąż z wodą schowany za takimi metalowymi drzwiczkami - można się umyć. W 2 klasie (kupe) są cztery miejsca w przedziale. Opisałem tu wagony modernizowane (białe).
Stowarzyszenie Most do Gruzji
Beda jechal tym pociagiem w połowie czerwca i ma w zwiazku z tym 3 pytania:
-ile kosztuje bilet 1 klasy a ile 2 klasy?
-w jakich godzinach jeździ ten nocny?
-czy jest w tych pociagach bezpiecznie ,czy mozna liczyc na jakas kraziez?
No i wiem wszystko :) wielkie dzięki za pomoc.
@Dematerializator: rozkład jazdy masz na railway.ge i tutaj można też kupić bilety, ale podaję poniżej (zgodnie z rozkładem składy te jeżdżą codziennie):
pociąg nr 622 Tbilisi-pass. - Makhindjauri, odjazd: Tbilisi-pass. 22:45 przyjazd: Makhindjauri 07:25
pociąg nr 621 Makhindjauri - Tbilisi-pass, odjazd: Makhindjauri 22:25 przyjazd: Tbilisi-pass. 07:25
1 class: 40gel (modernized)
2 class: 23gel (modernized) 18gel (non modernized)
ტომეკ კოვნაცკი
Dzieki wielkie-wlasnie nie moglem w rozkladzie znaleźc Batumi a tu taka ciekawa nazwa:Makhindjauri :D
widzę, że bilety elektroniczne przez railway.ge można kupować na 15 dni przed podróżą, ale czy tak samo jest dla biletów tradycyjnych kupowanych w kasach?
chodzi mi o to, czy jak dwa tygodnie przed odjazdem pociągu wejdę do systemu rezerwacji, to wszystko może już być wyprzedane?
w kasach termin jest bodajże z 30 dniowym wyprzedzeniem. Mój mąż jeździ co 2 tygodnie do Batumi, służbowo. Bilet kupuje z dzień wyjazdu. O ile wyjeżdżając w środy, bilety są zawsze (w ubiegłym roku nie było większego problemu nawet w wakacje), w czwartek są pojedyncze, a w piątki raczej problem. Więc na pociąg w tygodniu masz bardzo dużą szansę
Co do kradziezy- mozesz zapomniec
W 2010 też nie udało mi się kupić biletu na stacji na ten pociąg. To był chyba lipiec. Zamiast tego pojechałem marszrutką do Gori i tam z głupia frant zapytałem w kasie o bilet na ten pociąg. Okazało się, że chociaż biletów w Tbilisi już nie było, ale w Gori za to jeszcze były :D
Nie wiem, czy ktoś chciałby tak ryzykować i kupować bilet dopiero w Gori, ale jak ktoś lubi tak podróżować, to można i taką opcję rozważyć.
Wkrotce czeka mnie podroz tym pociagiem, czy warto kupowac 1 klase, czy spokojnie da sie wyspac w 2 klasie, zmodernizowanej. Jaka jest roznica poza iloscia miejsc (2 i 4)?
Czy w tych pociagach jest posciel, czy nalezy miec spiwor?
pościel jest, ale wyspać się nie wiem czy się uda, bo w każdym wagonie jest konduktor (najczęściej kobieta z bardzo donośnym głosem), który w najgorszym przypadku nawet 1,5 godziny przed przyjazdem pociągu wykurza pasażerów z łóżek, nakazując zbierać pościel, korzystać z toalety (bo 40 min przez przyjazdem zamyka), oraz w ogóle wprowadza duże zamieszanie :) Z tego względu, polecałabym przedział 2-osobowy, bo tam, mając mniej podróżnych pod swoją opieką, zazwyczaj konduktor zachowuje się spokojniej :)
ok, dziekuje. czy kolo lozek sa gniazdka?
hm.. no to ok, poswiece sie i wydam 41GEL :)
dawno, dawno temu... ;) jechalem tym pociagiem. w drugiej klasie byly 4 miejsca. posciel byla. okno tez bylo, tylko ze nie mozna bylo go otworzyc. bylo bardzo goraco i duszno, az ciezko bylo zasnac. w koncu jednak zmeczenie wzielo gore...
acha: gniazdek nie widzialem, ale tez ich nie szukalem
już od dłuższego czasu wagony są klimatyzowane. na temat gniazdek niestety nic nie powiem
A czy w tych pociągach jest 3 klasa ?
Nasza Gruzja
www.mynameisola.com/
facebook.com/mynameisola
jest chyba jakas ekonomiczna ;) 7-9gel juz nie pamietam :mrgreen: JA polecam ten bilecik za 24GEL bodajze 4osoby w przedziale. Bagaz podtoba(pod lozkiem schowek na bagaz). Posciel, kocyk klima. pamietam tylko jak wsiadalem potem blogi sen :mrgreen: 8)
normalnie PKP może się schować :!: :lol:
Czy sa kontakty w tych przedzialach?
Witam
może ktoś z podróżujących już tym pociągiem podać, o której godzinie w nocy/rano jest on w Kutaisi?
jadąc z Tbilisi nocnym oczywiście
ten do Batumi nie jedzie przez Kutaisi. Masz inny ok 21 zTbilisi, ktory w Kutaisi jest o 2.45.
Tylko sprawdz dokladnie na stronie rozklad bo podobno jakos teraz on jest zmieniany.
Można jechać tym o 22. 30 z Tibilisi
W Rioni (obok Kutaisi) jest się 3 : 15
Wysiadasz pośrodku niczego, las i jakaś budka, poproszony dróżnik zamówił nam taksę (1o GEL) do Centrum Kutaisi
Tam przeczekaliśmy do rana (obok fontanny, park )
Po kilku minutach odpoczynku w parku, pojechała do nas nieoznakowana policja, spytali się co tu robimy, powiedziliśmy, ze czakamy na dzień
Powiedzili, ze jakby były jakieś problemyto obok stoi radiowóz i odjechali
Nasza Gruzja
www.mynameisola.com/
facebook.com/mynameisola
A wiecie moze cos na temat pociagu relacji Erywan-Batumi. W jakich miesiacach jezdzi??
witam wszystkich - to mój pierwszy post i od razu proszę o podpowiedź.
usiłuje zarezerwować bilety Tbilisi - Batumi na nocny pociąg w pierwszej klasie, jedyne co mam dostępne na stronie to I klasa w pociągu dziennym albo "Compartment caggiage" (czyli 4 łóżka w przedziale?) w pociągu nocnym.
Jak szukać klasy pierwszej w nocnym? Może taka opcja nie jest już wcale dostępna?
My gdy kupowaliśmy, bilety do Batumi, to pani w kasie powiedziała, że na gruzinksie pociągi juz nie ma. To zapytalismy, ze skoro na gruzinskie nie ma to czy sa na inne i okazalo sie, ze sa na pociąg "erewanski". Tylko powtorzyla trzy razy, ze to pociag "erewanski". Zapytalismy ja co to w takim razie oznacza "erewanski" i powiedziala, ze gruzinskie sa ladne i czystwe a "erewanski" (dluuuuugie westchniecie) tez jest dobry. Mielismy pewne obawy ale okazalo sie, ze byl pustawy, czysty a ze spalismy we wlasnych spiworach to stanu poscieli nie poznalismy.
Jechalismy nim na poczatku wrzesnia.
Jechałem pociągiem "erewańskim" tydzień temu do Erywania i jest taki sam jak jeden ze składów gruzińskich do batumi.
Pościel czysta, wagony stare, sowiecki standard.
Do Batumi natomiast jeździ również nowy skład gruziński - i tu różnica względem dwóch powyższych jest znaczna - przyjemne, jasne przedziały, a w każdym tv typu lcd który często wyświetla polskie komedie.
jechałam nocnym pociągiem Tbilisi-Batumi-Tbilisi w maju.
Bilety kupowałam na dworcu w dzień wyjazdu, na kilka godzin przed odjazdem pociagu. Może, że to jeszcze przed sezonem i dlatego nie było problemu z biletami. Za 2 osoby w obie strony zapłaciłam coś 90 lari w przedziale 4 osobowym. Posciel to poduszka i kocyk obłożone kolorową pościelą. Idzie się po to do konduktorki, która jest w wagonie. Czysto i schludnie to nie wyglądało. Wzięłam tylko poduszkę na której położyłam swój sweter. Dziwnie numerowane są miejsca. Nie widzieliśmy, które to są nasze. Do toalety nie zaglądałam. Do Batumi w przedziale było nas 3 osoby i pociąg nie był pełen. Było dość duszno. W drodze powrotnej w przedziale był komplet. Było duszno. Mieliśmy też zawieszony nad oknem telewizorek ale nikt nawet nie sprawdzal czy działa.
Aha! wszędzie w Tbilisi na ulicach stoją takie słupki- Pay boxy , przez nie podobno Gruzini mogą płacić rachunki np. za media. Najczęściej są koloru pomarańczowo-żółtego. Można też w nich kupić gotówką bilety na pociąg. Stanowiska mają wersję angielską Spotkałam Polkę, która kupiła właśnie tak bilet do Batumi. Podobno prosta obsługa ale pod koniec operacji miała problem z wyborem biletu bo podobno czy to, że napisy były tylko po gruzińsku, czy to, że nie jasne były opisy biletów. Kierowała się więc ceną. Takie pay boxy widziałam też w Batumi.
Witam
czy "Compartment caggiage" to kuszetka 4-osobowa w tym pociągu?
cenowo by pasowało
bo 1 klasa to pewnie będą 2-os. przedziały
czy przy rezerwacji online 4 biletów muszę podać wszystkich 4 pasażerów i ich paszporty czy mogę mieć 4 siebie wpisanego?
Tak, to właśnie ta kuszetka 4osobowa.
Jak ja rezerwowałem 2 bilety, to wpisywałem dane moje i kolegi. Nie wiem dlaczego w ich systemie automatycznie pojawia się zduplikowane nazwisko tego, który zamawia.
http://pawellacheta.wordpress.com
Czy 1 września można już uznać jako "po sezonie"? Będziemy w Batumi 31.08, na następny dzień wieczorem jedziemy do Tbilisi i zastanawiam się, jaka jest szansa na wolne miejsca kupowane dzień przed... :roll:
Trudno powiedzieć. na "moje oko" nie powinno być problemu
To jest bezpieczny kraj, musiałbyś mieć pecha, żeby Cię ktoś okradł, aczkolwiek standardowe środki bezpieczeństwa nie zaszkodzą...
jest bardzo bezpiecznie. Nie ma żadnej grandy. W każdym wagonie jest konduktor
Z jak dużym wyprzedzeniem powinniśmy kupić bilety na nocny pociąg? 3-4 dni?
http://www.railway.ge/?web=1&action=page&p_id=479&lang=eng
pozdrawiam
Czy dobrze mi sie wydaje ze ten nocny pociag juz nie jezdzi w nocy ? Przynajmniej tak mi sie pokazuje na http://tickets.railway.ge/searchTrains.aspx o ile dobrze widze...
Wszystko bez zmian - 22:45 odjazd z Tbilisi, 6:55 na miejscu.
Aktualny rozkład jazdy kolei gruzińskich: http://www.railway.ge/?web=1&action=page&p_id=479&lang=eng
Ale przy "note" zamiast "daily" jest zaznaczone ",,". I jak ten rozkład czytać ? Najpierw jest Tbilisi-Makhinjauri 22.45-6.55 a potem Makhinjauri-Tbilisi 22.10 - 07.00 ? Czy jest duza szansa ze na tej trasie w polowie marca tak sniegu sypnie ze pociag nie bedzie mial jak przejechac ?
W ogóle na stronie nie mogę znaleźć tego nocnego pociągu, tylko takie dwa dzienne połączenia mi wyskakują:
I czy przysługują mi jakieś zniżki studenckie gdy studiuje na państwowej uczelni, na legitymacji studenckiej jest napisane po angielsku "student card" ale nie posiadam międzynarodowej legitymacji studenckiej ?
Co do metody czytania rozkładu, to trafiłeś ;).
Spróbuj kupić przez rosyjską wersję strony. Mówię poważnie.
Przyjrzałem się Twojemu zrzutowi ekranu i widzę w czym problem. Wybrałeś siedzącą 1. klasę, a takiego wagonu w nocnym pociągu nie ma. Niestety opcja wyszukiwania wszelkich dostępnych miejsc nie działa doskonale...