Alergia na jajko - co jeść, czego unikać ?
Alergia na jajko - co jeść, czego unikać ?
Cześć wszystkim :)
Lecimy do Gruzji z trzylatkiem, który ma alergię na jajko. Musimy pilnować, żeby nie zjadł niczego z jajkiem, ale chcielibyśmy tez mu pozwolić spróbować trochę kuchni miejscowej :) Alternatywa to kupowanie półproduktów i samodzielne gotowanie, część posiłków na pewno tak będziemy obstawiać, ale czytając o wspaniałościach gruzińskich bardzo chciałabym synkowi tez coś dać do spróbowania.
W związku z tym pytanie do znawców kuchni gruzińskiej :)
- Jakie tradycyjne potrawy mają jajko (i musimy unikać) a jakie możemy brać w ciemno ?
- Czy w pieczywie jest używane jajko (np do posmarowania skórki, tak jak w tradycyjnym polskim chlebie)
- Będziemy się porozumieć po angielsku i rosyjsku(podstawy), ale jeśli ktoś z Was może nam przetłumaczyć zdanie 'syn nie może jeść jajek, w której potrawie ich nie ma' będę dozgonnie wdzięczna (i mogę coś ugotować w podzięce, bez jajka :D)
Elawinia
Re: Alergia na jajko - co jeść, czego unikać ?
Kochani,
Będziemy sobie radzić na miejscu, ale boimy się trochę potraw mącznych - jeśli macie wiedzę na temat używania / nie używania jajek w tradycyjnych potrawach nadal chętnie przyjmiemy.
Pozdrawiam serdecznie,
Ewelina
Jajek używa się głównie do ciastek i domowego chaczapuri. Jajko jest również nieodłącznym składnikiem słynnego adżarskiego chaczapuri (adżaruli chaczapuri). Chleb jest bez jajek.
To zdanie brzmi następująco (czytasz tak jak napisałem fonetycznie po polsku):
czems szwils ar eczmewa kwercchi, romel saczmelszi ar aris kwercchi?
Pomyślałem, że może Wam się przydać również takie zdanie:
Czy w tym są jajka? - amaszi aris kwercchi?
Smacznego :D
Redakcja kaukaz.pl
Chleb na pewno jest bez jajek :)