Twoje konto

GTranslate

45 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
Obrazek użytkownika tami
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 11 lat 8 miesięcy temu
Dołączył: 28.10.2007 - 19:09
29 Październik, 2007 - 10:04

WITAM WAS DRODZY FORUMOWICZE!JESTEM GRUZINKA,KTORA MIESZKA W POLSCE 0D14 LAT..WYSZLAM ZA MAZ ZA POLAKA I MA SYNA,KTOREY UWIELBIA CHACZAPURI:)MIMO TEGO ZE NAJCZESCIEJ PANUJE W NASZYM DOMU KUCHNIA POLSKA,TO JEDNAK NIE ZAPOMINAMY TEZ O GRUZINSKIEJ...GDY MOJ SYNEK WRACA ZE SZKOLY,CZUJE ZAPACH TYCH PYSZNYCH PLACKOW,SLYSZE JUZ W DRZWIACH-CHACZAPURI!!!!!WIDZE JAK SIE NIMI DELEKTUJE I CZUJE TAKA DUME:)BO MIMO TYCH WIELU LAT,KTORE MNIE DZIELA OD MOJEGO KRAJU JEDNAK TA TESKNOTA NA ZAWSZE POZOSTAJE...I WSZYSTKO CO CIE WIAZE I PRZYPOMINA CI O NIM JEST BARDZO WAZNE...BRAVA DLA OSOBY,KTORA WPADLA NA POMYSL ZALOZYC TO FORUM!!!
NO ALE MIELISMY MOWIC O CHACHAPURI:)WIEC JEZELI KTOS CHCE PRZEPIS-CHETNIE GO ZDRADZE,JAK ROWNIEZ ODPOWIEM NA INNE PYTANIA ZWIAZANE Z MOIM KRAJEM...POZDRAWIAM WAS.... SERDECZNIE...

Obrazek użytkownika Redakcja kaukaz.pl
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 9 miesięcy 3 tyg. temu
Dołączył: 25.07.2007 - 19:59
29 Październik, 2007 - 12:42

Ja jestem wielkim miłośnikiem chaczapuri i to w różnych odmianach. Uwielbiam zwłaszcza imeruli i adżaruli chaczapuri. Będę wdzięczny za przepis na to drugie, adżarskie chaczapuri.

Pozdrawiam Panią Tami i zachęcam do dzielenia się na forum swoją znajomością kuchni gruzińskiej :wink:

Redakcja kaukaz.pl

Obrazek użytkownika tami
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 11 lat 8 miesięcy temu
Dołączył: 28.10.2007 - 19:09
30 Październik, 2007 - 09:16

OJ NIESTETY PANIE KRZYCHU TEGO PRZEPISU NIE POSIADAM..ALE POSTARAM SIE ZDOBYC.GDY TYLKO BEDE W JEGO POSIADANIU,NAPEWNO SIE Z WAMI PODZIELE...TEZ JE UWIELBIAM,CHOCIAZ ROBIC NIE POTRAFIE :oops:I NAWET NIE CHCE PROBOWAC...
MILO WSPOMINAM CZASY GDY JAKO NASTOLATKA ZE SWOIMI KOLEZANKAMI CHODZILAM DO SLYNNEJ KNAJPY W TBILISI NA UL.RUSTAVELI...MOZNA BYLO TAM ZKOSZTOWAC NAJLEPSZE "ADZARULI"DO KTORYCH ZAMAWIALO SIE SLYNNE WODY "LAGIDZE"...SCHODZILO SIE DO TEJ KNAJPY OD ULICY W DOL PO SCHODACH..... KOLEJKE NIESTETY TRZEBA BYLO ZAJMOWAC JUZ NA SAMEJ GORZE O WIELE,WIELE WCZESNIEJ...GDY SIE JUZ DOCZEKALO NA TO "CUDO",CZULAM SIE BLOGO,JAK W RAJU...TEN SMAK I WSPOMNIENIA NIE DA SIE OPISAC..POZOSTAJA NA ZAWSZE...MOZE DLATEGO NIE DAZE DO PROBY ROBIANIA TYCH CHACZAPURI WLASNORECZNIE,BO WIEM ZE I TAK TO NIE BEDZIE"TO"....
P.S.ACZKOLWIEK BEDE PAMIETALA O PRZEPISIE DLA WAS :)BO JA NIE BEDE RYZYKOWAC..NIE CHCE PSUC SMAKU,KTORY PAMIETAM:)

Obrazek użytkownika Mrowcia
Nowicjusz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 11 lat 9 miesięcy temu
Dołączył: 05.11.2007 - 20:22
5 Listopad, 2007 - 20:27

Witam.
Jestem studentką i przygotowuje prezentację na temat Gruzji. Poszukuję przepisu na ciasto oraz zimne danie, które mogłabym podać na tej prezentacji. Byłabym bardzo wdzięczna za jakieś pomysły. Pozdrawiam

M

Obrazek użytkownika Mateusz Bajek
Tamada
Niedostępny
Ostatnio był(a): 1 rok 7 miesięcy temu
Dołączył: 11.11.2006 - 17:39
7 Listopad, 2007 - 11:33

Posiadam napisaną po angielsku książkę kucharską z Gruzińskimi przepisami. Proszę o kontakt, jak w Warszawie postaram się pomóc...

Mateusz Bajek

Obrazek użytkownika dkc
dkc
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 6 lat 11 miesięcy temu
Dołączył: 06.04.2007 - 19:10
7 Listopad, 2007 - 17:59

tami:
OJ NIESTETY PANIE KRZYCHU TEGO PRZEPISU NIE POSIADAM..ALE POSTARAM SIE ZDOBYC.GDY TYLKO BEDE W JEGO POSIADANIU,NAPEWNO SIE Z WAMI PODZIELE...TEZ JE UWIELBIAM,CHOCIAZ ROBIC NIE POTRAFIE :oops:I NAWET NIE CHCE PROBOWAC...
MILO WSPOMINAM CZASY GDY JAKO NASTOLATKA ZE SWOIMI KOLEZANKAMI CHODZILAM DO SLYNNEJ KNAJPY W TBILISI NA UL.RUSTAVELI...MOZNA BYLO TAM ZKOSZTOWAC NAJLEPSZE "ADZARULI"DO KTORYCH ZAMAWIALO SIE SLYNNE WODY "LAGIDZE"...SCHODZILO SIE DO TEJ KNAJPY OD ULICY W DOL PO SCHODACH..... KOLEJKE NIESTETY TRZEBA BYLO ZAJMOWAC JUZ NA SAMEJ GORZE O WIELE,WIELE WCZESNIEJ...GDY SIE JUZ DOCZEKALO NA TO "CUDO",CZULAM SIE BLOGO,JAK W RAJU...TEN SMAK I WSPOMNIENIA NIE DA SIE OPISAC..POZOSTAJA NA ZAWSZE...MOZE DLATEGO NIE DAZE DO PROBY ROBIANIA TYCH CHACZAPURI WLASNORECZNIE,BO WIEM ZE I TAK TO NIE BEDZIE"TO"....
P.S.ACZKOLWIEK BEDE PAMIETALA O PRZEPISIE DLA WAS :)BO JA NIE BEDE RYZYKOWAC..NIE CHCE PSUC SMAKU,KTORY PAMIETAM:)

Ojej! Byłem w tej knajpie ze schodkami! Przyjaciółka mnie tam zaprosiła i powiedziała, że tam jest najlepsze adżarskie chaczapuri w Tbilisi! Pamięta pani nazwę tej knajpy?

Swoją drogą podzielenie się jakimikolwiek przepisami na gruzińskie specjały z pewnością spotkałoby się z wielkim poklaskiem wśród forumowiczów :-) Ja przyrządzałem już kilka razy chinkali, ale do kunsztu gruzińskiej gospodyni jeszcze wiele mi brakuje :-) Pozdrawiam!

დომინიკ

Obrazek użytkownika dkc
dkc
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 6 lat 11 miesięcy temu
Dołączył: 06.04.2007 - 19:10
7 Listopad, 2007 - 18:03

A swoją drogą znalazłem coś takiego:

http://www.restoran.ua/index.phtml?t=2&id=520&pid=446

Obrazek użytkownika tami
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 11 lat 8 miesięcy temu
Dołączył: 28.10.2007 - 19:09
9 Listopad, 2007 - 10:41

witam Cie DKC!...nazwy tej knajpy niestety nie pamietam...nie wiem czy nie byla po prostu-"ADZARULI"...swoja droga dziekuje za ten link:)mam juz dokladny przepis i moze sie odwaze i sprobuje je upiec:)...wazne zeby probowac:)moze nie beda takie zle???:))...pozdrawiam Cie i reszte forumowiczow..TAMRIKO

Obrazek użytkownika fanka Gruzji
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 lat 6 miesięcy temu
Dołączył: 27.07.2007 - 10:39
22 Listopad, 2007 - 09:31

mam przepisy gruzinskiej kuchni po polsku wytargalam ksiazke kucharska sama nie wiem skad :lol:

Obrazek użytkownika mozdok
Amator Kaukazu
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 lat 11 miesięcy temu
Dołączył: 22.10.2006 - 16:42
26 Listopad, 2007 - 10:10

Dzięki za przepis!!! Postaram się zrobić adżaruli na najbliższą imprezę!

Support Music Not Rumour

Obrazek użytkownika fiszka
Nowicjusz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 11 lat 9 miesięcy temu
Dołączył: 29.11.2007 - 18:04
29 Listopad, 2007 - 18:12

Hej wszystkim!
to moja pierwsza wizyta na forum, ale portal odwiedzam od bardzo dawna, bo jest to chyba najlepsza kopalnia wiedzy o Zakaukaziu!

Najsmaczniejsze chaczapuri z tych, ktore mialam okazje sprobowac w Gruzji, jadlam w Gori, w takim mini barze vis a vis muzeum Stalina, przy olbrzymim parkingu/placu, bylo wielkosci kola od wozu, kosztowalo grosze i mialo niebianski smak.

I mam jeszcze pytanie, przede wszytkim do Tami, co to jest za przyprawa 'DZIRA' ? Przyprawia sie nia mieso, ale nikt nie moze rozpoznac co to jest, zdania w temacie sa podzielone :wink: , dla jednych to zmielony kminek, dla innych galka muszkatolowa, czy to jest jakas mieszanka przypraw?
Z gory dziekuje za pomoc i przepraszam za brak polskich znakow w poscie, cos mam z tym problem...

Obrazek użytkownika dkc
dkc
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 6 lat 11 miesięcy temu
Dołączył: 06.04.2007 - 19:10
19 Maj, 2008 - 10:51

fiszka:
Hej wszystkim!
I mam jeszcze pytanie, przede wszytkim do Tami, co to jest za przyprawa 'DZIRA' ? Przyprawia sie nia mieso, ale nikt nie moze rozpoznac co to jest, zdania w temacie sa podzielone :wink: , dla jednych to zmielony kminek, dla innych galka muszkatolowa, czy to jest jakas mieszanka przypraw?
Z gory dziekuje za pomoc i przepraszam za brak polskich znakow w poscie, cos mam z tym problem...

Odpowiedź z dość sporym poślizgiem, ale może jeszcze nie udało Ci się dowiedzieć :wink: Dzira (ძირა) to kminek, inaczej kwliawi (კვლიავი). Wydaje mi się, że dzira to kmin rzymski, a kwliawi to kminek zwyczajny; niestety nie mam jak tego zweryfikować.

Pozdrawiam,

დომინიკ

Obrazek użytkownika agadanuta
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 9 lat 4 mies. temu
Dołączył: 15.01.2009 - 08:11
15 Styczeń, 2009 - 10:12

fanka Gruzji:
mam przepisy gruzinskiej kuchni po polsku wytargalam ksiazke kucharska sama nie wiem skad :lol:

JAK MOGE DOSTAC PRZEPIS JESTEM TEZ WIELKA FANKA WSZYSTKIEGO CO GRUZINSKIE. BYLABYM WDZIECZNA.

Obrazek użytkownika Shaar
Nowicjusz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 9 lat 10 miesięcy temu
Dołączył: 15.02.2009 - 00:32
15 luty, 2009 - 00:40

Jakiś czas temu została wydana książka, po polsku, ze sporą ilością przepisów. Nawet próbowałem i co nieco mi wyszło.
Jak ją odnajdę, to podam namiary. Zrobię też skan i udostępnię.

Jednym z najprostszych przepisów to (mniemam) sos tkemali- śliwki, czosnek i sól. Dobry. Dowiedziałem się niedawno, że w "wypasonej" odmianie Stokrotki (w Lublinie w Plazie- delikatesy Delima) można nabyć drogą kupna gruzińskie produkty. Między innymi tkemali właśnie. I to w dwóch odmianach. Muszę tam uderzyć i sprawdzić, co jeszcze.

Próbowałem też duszonego kurczaka z ziemniakami (ziemniaki dusi się w potrawie)- pychota. Kusi mnie natomiast zupa haszi. Chyba nie ma wyjścia. Trzeba się brać do roboty i gotować częściej.

>>EDIT

Właśnie odnalazłem książkę:
Grażyna Strumiłło- Miłosz
Kuchnia Gruzińska
Krajowa Agencja Wydawnicza
Warszawa 1990

Nie gwarantuję wierności przekazu.
Specjalistą od Gruzji nie jestem i swą wiedzę na temat np. chaczapuri czerpię z programu Ekateriny, więc sądzę, że owo chaczapuri winno mieć kształt łódkowaty, a w książce tej opisano chaczapuri jako (najczęściej) okrągłe. Może się jednak mylę.

Niedługo zamieszczę skan książki, jak obiecywałem. Tylko dorwę się do skanera w wolnej chwili.

Shaar Qel Kressh

Obrazek użytkownika masjania
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 11 miesięcy temu
Dołączył: 24.03.2009 - 22:51
26 Marzec, 2009 - 13:12

z doświadczeń własnych: wg mnie, najbardziej odpowiednim serem do robienia chaczapuri w Polsce jest ser koryciński. Pani Kasia w Tańczącej z G polecała twaróg+mozarella, ale u mnie to zestawienie nie zdało egzaminu - za kwaśno ( bo tak też eksperymentowłam już wczesnie). Dobry, świeży śmietankowy ser koryciński smakuje jak imeruli

Obrazek użytkownika masjania
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 11 miesięcy temu
Dołączył: 24.03.2009 - 22:51
26 Marzec, 2009 - 13:19

do Shaar

Co do opisu w książce to wcale się nie mylisz :) Bo w tej książce opisano tradycyjną odmianę chaczapuri, a pani Kasia przygotowała specjał regionalny z Adżary - podłużny, otwarty i z jajkiem

Obrazek użytkownika gogo
Amator Kaukazu
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 lat 2 mies. temu
Dołączył: 18.09.2009 - 12:33
19 Wrzesień, 2009 - 13:24

witam, u mnie jako ,,zastepczy,, ser do chaczapuri sprawdziła sie mieszanka mozarelli z fetą

Obrazek użytkownika Mateusz Bajek
Tamada
Niedostępny
Ostatnio był(a): 1 rok 7 miesięcy temu
Dołączył: 11.11.2006 - 17:39
19 Wrzesień, 2009 - 14:20

U mnie też :)

Mateusz Bajek

Obrazek użytkownika Ewela_88
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 8 lat 7 miesięcy temu
Dołączył: 18.08.2009 - 21:00
10 Maj, 2010 - 15:24

Mateusz Bajek:
U mnie też :)

Ja robie Chaczapuri z sera solankowego (moze byc patros Hochland)do tego 2 gotowe ciasta francuskie 200 stopni w piekarniku ok 20minut i jest cudowne,rodowici Gruzini i Gruzinki bardzo chwalili wrecz mowili ze w koncu cos w Polsce samkuje jak w domu:)

Obrazek użytkownika Jasiek
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 3 lata 4 mies. temu
Dołączył: 27.05.2008 - 20:42
10 Maj, 2010 - 20:53

dzięki Ewelina :)

Odradzam Tbilisi OLD TOWN HOSTEL

Obrazek użytkownika Anna Janicka-Galant
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 5 miesięcy temu
Dołączył: 14.05.2008 - 18:54
19 Czerwiec, 2013 - 20:57

Re: przepisy na CHACZAPURI

Przepis i filmik krok po kroku jak zrobić adżarskie chaczapuri.
Tekst - http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/chaczapuri-adzarskie-u-starszyny
Filmik - [BBvideo 560,340]http://www.youtube.com/watch?v=COG-upOdP1I[/BBvideo]

Tekst o różnych odmianach chaczapuri i sekrety podstawowej wersji, również z filmikiem - http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/chaczapuri-serowy-chleb

Także sugestie dotyczące serów oraz przepis na zrobienie gruzińskiego sera do chaczapuri samemu: http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/domowy-ser-gruzinski-na-chaczapuri
Ten sam ser tylko przygotowany do dłuższego przechowywania: http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/ser-domowy-odcisniety-z-przedluzona-trwaloscia

Aktualnie na wyprawie Oblicza Gruzji rozpoczętej jesienią 2012...

http://obliczagruzji.monomit.pl/informa ... cza-gruzji

Obrazek użytkownika Artur Bińkowski
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 1 rok 7 miesięcy temu
Dołączył: 14.06.2013 - 23:49
14 Lipiec, 2013 - 09:26

Re: przepisy na CHACZAPURI

Luckitrans:
[..] Ale niestety to już nie był ten smak jak ten który jadłem na kaukazie... a szkoda

Nic dziwnego, że nie był ten sam smak, bo niby jak miał być...

Po pierwsze podane ciasto jest w Gruzji rzadko spotykane. Częściej robione jest na drożdżach i z wodą (chlebowe), także z serwatką lub maconi, a nie z maślanką i, całe szczęście, bez margaryny.

Po drugie ser dodawany do chaczapuri jest najczęściej krowi i niekoniecznie mocno solony (zależy to jedynie od indywidualnych preferencji - w jednych regionach lubią ser bardziej słony, w innych mniej). Ser owczy jest mniej powszechny i występuje głównie w regionach, gdzie są owce lub na bazarach w dużych miastach. Można też trafić na ser z mleka bawolego i koziego.

Najbardziej zbliżonym polskim odpowiednikiem sera używanego w gruzińskich domach wydaje się być ser koryciński. Można też zmieszać mozarellę, fetę i/lub bryndzę.

Natomiast powszechną pomyłką jest próba zastępowania gruzińskiego sera (podpuszczkowego) twarogiem (ze skwaśniałego mleka). Nota bene bundz też jest serem podpuszczkowym a nie twarogiem.

Gruziński ser domowy podpuszczkowy - młody, wstępnie dojrzały[attachment=1]Gruziński ser domowy podpuszczkowy - młody, wstępnie dojrzały.jpg[/attachment]

Po trzecie chaczapuri tradycyjnie pieczone jest w piecach opalanych drewnem a takie zawsze będzie inaczej smakowało od tego smażonego na patelni czy pieczonego w piekarniku. :-)

Chaczapuri pieczone w piecu opalanym drewnem[attachment=0]Pieczenie chaczapuri w piecu swańskim u Mery.jpg[/attachment]

I jeszcze uwagi do uwagi w podanym przepisie:

Wersja z nadzieniem mięsnym nazywana jest kubdari a z fasolowym lobiani i jedynym ich podobieństwem do chaczapuri jest ciasto i sposób zawinięcia w nie nadzienia.

Słowo "oryginalnie" jest w tym przypadku mylące. Właściwszym byłoby określenie, że tradycyjnym nadzieniem w danym regionie jest... Bo rzeczywiście najczęściej w środku chaczapuri znajdziemy ser, jednak może się zdarzyć, że w zależności od regionu lub indywidualnych upodobań gospodarzy będzie on wymieszany z ziemniakami, jakąś zieleniną czy nasionami, a może być to nawet mieszanka różnych serów."

Współtwórca serwisu kulturowo-etnograficznego Oblicza Gruzji:
* http://obliczagruzji.monomit.pl
* http://facebook.com/obliczagruzji

Obrazek użytkownika kondor
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 5 lat 11 miesięcy temu
Dołączył: 28.05.2013 - 07:05
26 Sierpień, 2013 - 10:39

Re: przepisy na CHACZAPURI

Hej,

W weekend będę robił CHACZAPURI (Adżarskie) .. zobaczymy jak wyjdzie :) Tak jak poniżej kolega doradzał, zdecyduję się na ser koryciński.

Mam książkę kucharską zakupioną w Gruzji ze wszystkimi gruzińskimi tradycyjnymi potrawami, krok po kroku, bogato ilustrowana - po angielsku. Jeśli ktoś chcę jakiś przepiś mogę wrzuić skan :)
Pozdrawiam

P.S
Mój przepis (4 chaczapuri ) zawiera:

CIASTO:
- 1kg mąki
- 15-20 g drożdży
- 120ml ciepłego mleka lub wody
- 50ml oliwy/oleju
- łyżeczka soli
- 2 żółtka.

ŚRODEK:
-4 jajka
-1200g startego sera (grated cheese) - Sulugumi, Imeretian, lub mozarella (ja planuje koryciński - śmietankowy + mozarella)
-70g masła na górę.

Trzymajcie kciuki :D

Obrazek użytkownika pawel87
Amator Kaukazu
Niedostępny
Ostatnio był(a): 5 lat 6 miesięcy temu
Dołączył: 30.05.2013 - 13:30
12 Wrzesień, 2013 - 19:38

Re: przepisy na CHACZAPURI

Ostatnio natknąłem się na stronę z przepisami na różne potrawy gruzińskiej kuchni, oczywiście również na chaczapuri:
http://georgianrecipes.net/2013/03/29/acharuli-ajarian-khachapuri/
Przepisy są w języku angielskim, ale nie są zbyt skomplikowane, więc nie powinno być z tym problemu. Tym bardziej, że uzupełniają je zdjęcia.
Stronę prowadzą Gruzini.

http://pawellacheta.wordpress.com

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 1 tydzień temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
15 Wrzesień, 2013 - 20:02

Re: przepisy na CHACZAPURI

Nie jestem znawcą więc mam pytanie gdzie można spróbować Chaczapuri w Polsce? Wiem że jest sieciówka pod nazwą Gruzińskie Chaczapuri.. Warto się wybrać? :)

Obrazek użytkownika Kamilo
Tamada
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 lata 4 mies. temu
Dołączył: 05.03.2013 - 09:37
16 Wrzesień, 2013 - 10:13

Re: przepisy na CHACZAPURI

Danie podawane jako Chaczapuri w knajpach "Gruzińskiego chaczapuri" to nie chaczapuri :P

Sakartvelo on my mind! საქართველო ჩემს გულში
Zapraszam do polubienia: www.facebook.com/sakartveloonmymind

Obrazek użytkownika Anna Janicka-Galant
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 5 miesięcy temu
Dołączył: 14.05.2008 - 18:54
9 Październik, 2013 - 10:45

Re: przepisy na CHACZAPURI

Z nowych chaczapuri, które nauczyliśmy się robić w Swanetii polecam:
- z nadzieniem z buraka liściowego przesmażonego z cebulką i serem ( jaki ser - http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/domowy-ser-gruzinski-na-chaczapuri ) - wersja od wiosny do zimy, czyli kiedy są liście buraka
- z nadzieniem z pokrzywy, ziół łąkowych i sera - wersja wiosenna
Obie wersje są równie tradycyjne w Uszguli jak chaczapuri serowe czy mięsne kubdari.
Spotyka się też postną wersję kubdari, ale zamiast mięsa - soko, czyli grzyby.

Czym się różni boćwina od botwinki - http://pl.wikipedia.org/wiki/Burak_liściowy

Aktualnie na wyprawie Oblicza Gruzji rozpoczętej jesienią 2012...

http://obliczagruzji.monomit.pl/informa ... cza-gruzji

Obrazek użytkownika masjania
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 11 miesięcy temu
Dołączył: 24.03.2009 - 22:51
9 Październik, 2013 - 10:49

Re: przepisy na CHACZAPURI

ooo, jadłam taki placek nadziany zieleniną w Pasanauri na drodze do Kazbegi - nazywał się phaluri (od phali, dania ze zmielonych warzyw, niekoniecznie liściastych). Było pyszne.

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 1 tydzień temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
18 Listopad, 2013 - 16:57

Re: przepisy na CHACZAPURI

Wszelkie nadziewane placki są cudowne w smaku.

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 1 tydzień temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
22 Listopad, 2013 - 00:03

Re: przepisy na CHACZAPURI

Chaczapuri to moje ulubione danie.

Obrazek użytkownika miki
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 3 mies. temu
Dołączył: 09.04.2013 - 12:59
11 Grudzień, 2013 - 14:37

Re: przepisy na CHACZAPURI

składniki znajdziesz bez problemu wszędzie (mąka, droźdze, jajko, olej). Zamiennikiem sulguni lub sera imeruli używanych w chaczapuri jest np mieszanka: feta+mozzarela lub mozzarela+bryndza

Obrazek użytkownika debowymg
Nowicjusz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 5 lat 6 miesięcy temu
Dołączył: 14.05.2013 - 00:04
1 luty, 2014 - 14:36

Re: przepisy na CHACZAPURI

Dodam też może przepis od siebie - wersja dostosowana do polskich warunków i składników w naszym kraju dostępnych ;)
http://kronikismaku.pl/adzarskie-chaczapuri-przepis-chlebek-gruzinski-zapiekany-serem/ po Adżarsku.
Nie będzie to na pewno to samo co w Gruzji, ale gwarantuje że i tak jest przepyszne :D

A tak pięknie wyglądało w piekarniku!

Dębowy - współautor bloga kulinarno-podróżniczego Kroniki Smaku - http://kronikismaku.pl/

Obrazek użytkownika miki
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 3 mies. temu
Dołączył: 09.04.2013 - 12:59
8 luty, 2014 - 14:07

Re: przepisy na CHACZAPURI

Debowymg, pięknie wyszły Tobie te chaczapuri. Az ochota bierze, aby też porwać się na to w swojej kuchni. :P

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 1 tydzień temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
24 luty, 2014 - 10:24

Re: przepisy na CHACZAPURI

Ja robiłam z podobnego przepisu i wyszło mi całkiem dobre ale w Gruzji jadłam zdecydowanie lepsze, na szczęście moje domowe chaczapuri zostało uratowane oryginalnym sosem adzika ale zielonym bo taki wole :)

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 1 tydzień temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
3 Marzec, 2014 - 10:51

Re: przepisy na CHACZAPURI

Najlepszy przepis na chaczapuri

Sposób przygotowania:

Składniki na 4 duże placki

Przygotuj ciasto: utrzyj drożdże z cukrem, dodaj pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w temp ok. 30 stopni C), wyrób sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsyp mąkę, jeżeli za twarde dolej trochę płynu
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia
Przygotować farsz: sery pokrusz lub zetrzyj, wymieszaj z jajkiem. Jeśli trzeba, posól do smaku
Ciasto podziel na 4 kule. Uformuj 4 kule z farszu
Rozwałkuj kule ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm
Na każdym placku połóż ser, zawiń ciasto dookoła jak sakiewkę i zlep zamykając ser w środku
W trakcie pracy podsyp stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleił
Utwórz kule z ciasta z serem wewnątrz, rozwałkuj na placki
Piecz w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru
Chaczapuri można też smażyć na patelni przewracając raz w trakcie smażenia
Po wyjęciu z pieca posmaruj szczodrze masłem. Podawaj pokrojone jak pizza

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 1 tydzień temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
18 Marzec, 2014 - 17:00

Re: przepisy na CHACZAPURI

Chaczapuri czyli serowy chleb to jedna z najwspanialszych potraw Gruzińskiej kuchni, zamierzam zrobić ją u siebie w domu, mam sprawdzony przepis od koleżanki która często ją robi oto on:
Przygotuj ciasto: utrzyj drożdże z cukrem, dodaj pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w temp ok. 30 stopni C), wyrób sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsyp mąkę, jeżeli za twarde dolej trochę płynu
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia
Przygotować farsz: sery pokrusz lub zetrzyj, wymieszaj z jajkiem. Jeśli trzeba, posól do smaku
Ciasto podziel na 4 kule. Uformuj 4 kule z farszu
Rozwałkuj kule ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm
Na każdym placku połóż ser, zawiń ciasto dookoła jak sakiewkę i zlep zamykając ser w środku
W trakcie pracy podsyp stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleił
Utwórz kule z ciasta z serem wewnątrz, rozwałkuj na placki
Piecz w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru
Chaczapuri można też smażyć na patelni przewracając raz w trakcie smażenia
Po wyjęciu z pieca posmaruj szczodrze masłem. Podawaj pokrojone jak pizza

Obrazek użytkownika EwaSmakosz
Nowicjusz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 5 lat 1 miesiąc temu
Dołączył: 04.06.2014 - 23:46
5 Czerwiec, 2014 - 00:11

Re:PRACA Warszawa - wypiek CHACZAPURI szukam piekarza

Witajcie, może ktoś z Was mógłby pomóc? Moja przyjaciółka planuje wypiekać i sprzedawać gruzińskie specjały - pieczywo m.in chaczapuri. Szukamy osoby do współpracy - osoby odpowiedzialnej, samodzielnej, myślącej i kochajacej pracę przy gruzińskich wypiekach.
Zajmiemy się cała resztą działalności - do Ciebie będzie należała organizacja pracy przy wypiekach. Mam tandyr i mały lokal. PILNE. Przyślij swoje namiary - oddzwonimy. eval(unescape('%64%6f%63%75%6d%65%6e%74%2e%77%72%69%74%65%28%27%3c%61%20%68%72%65%66%3d%22%6d%61%69%6c%74%6f%3a%63%6f%63%64%40%77%70%2e%70%6c%22%3e%63%6f%63%64%40%77%70%2e%70%6c%3c%2f%61%3e%27%29%3b'))

Obrazek użytkownika igregoria71
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 12 miesięcy temu
Dołączył: 18.07.2014 - 12:10
18 Lipiec, 2014 - 12:16

Re: przepisy na CHACZAPURI

Wiele razy widziałam jak przyrządza się chaczapuri w programach kulinarnych, ale nie odwważyłam się dotąd wykonać samemu. Ale jak czytam wasze przepisy, to sprawa wydaje się całkiem łatwa i przyjemna.

Obrazek użytkownika Anex
Nowicjusz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 5 lat 1 miesiąc temu
Dołączył: 23.07.2014 - 13:00
23 Lipiec, 2014 - 13:15

Re: przepisy na CHACZAPURI

Pycha, w chaczapuri zakochałam się podczas pierwszej wizyty w Gruzji, każdy powinien spróbować chocby dla zasady. Do tego moim zdaniem - najlepsze wino w Europie. Gruzinska tradycja produkcji win w kwewri jest niepowtarzalna, co czuć z każdym łykiem tego trunku.

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 1 tydzień temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
23 Wrzesień, 2014 - 00:25

Re: przepisy na CHACZAPURI

chaczapuri przepis
Składniki ciasta:
mąka pszenna 1 kg
swieże drożdże 20g
woda, mleko, serwatka, kefir lub jogurt (do wyboru) ok. ¾ - 1 l. ilość z
sól 2 łyżeczki
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
mąka do podsypywania
masło do posmarowania po u
Składniki farszu:
mozarella 500 g
bryndza 250 g
feta 250 g
jajko 1
sól do smaku
bryndza 250 g

Przygotować ciasto: utrzeć drożdże z cukrem, dodać pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w temp ok. 30 stopni C), wyrobić sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsypać mąki, jeżeli za twarde dolać trochę płynu. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrobić, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Przygotować farsz: sery pokruszyć lub zetrzeć, wymieszać z jajkiem. Jeśli trzeba, posolić do smaku.

Ciasto podzielić na 4 kule. Uformować 4 kule z farszu. Rozwałkować kule ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm. Na każdym placku kłaść ser, zawinąć ciasto dookoła jak sakiewkę i zlepić zamykając ser w środku. W trakcie pracy podsypywać stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Utworzone kule z ciasta z serem wewnątrz, rozwałkować na placki. Piec w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru. Chaczapuri można też smażyć na patelni przewracając raz w trakcie smażenia.

Po wyjęciu z pieca posmarować szczodrze masłem. Podawać pokrojone jak pizza.

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 1 tydzień temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
24 Wrzesień, 2014 - 17:23

Re: przepisy na CHACZAPURI

Chaczapuri - smażone placuszki

Składniki:
- mąka - 3 szklanki
- mleko - 1,5 szklanki
- masło - 1,5 kostki
- świeże drożdże - 23g
- jajko
- ser sulguni - 300g
- olej rzepakowy

Zamiast gruzińskiego sera można użyć zwykłego twarogu wymieszanego z serem mozzarella.

Sposób przygotowania:
Część mleka lekko podgrzej, a następnie dodaj łyżeczkę mąki oraz cukru i rozpuść w nim drożdże, odstaw w ciepłe miejsce. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj połowę miękkiego masła, resztę mleka oraz wyrośnięte drożdże. Całość zagnieć, powinno powstać jednolite ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Ser zetrzyj na drobnej tarce, a następnie dodaj jajko i pozostałą część masła. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, dzielimy je na 3-4 równe części, a następnie każdą z nich wałkujemy, aby powstały cienkie placki. Na każdy z placków połóż przygotowane serowe nadzienie. Zlep brzegi każdego z placów i lekko uklep, aby nadać plackom plaski kształt.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim plaski z obu stron po około 3-4 minuty.

Można je także upiec w piekarniku, ale placki musisz wówczas posmarować masłem.

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 1 tydzień temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
3 Październik, 2014 - 14:56

Re: przepisy na CHACZAPURI

Składniki
0,75 kg mąki
0,5 l maślanki
0.5 kostki margaryny
2 łyżeczki sody oczyszczonej
0.5 kg bundzu - twarogu z mleka owczego (można użyć też z wykłego twarogu z mleka krowiego)
jajko
olej
sól

Ciasto :
Łączymy mąkę , maślankę , roztopioną margarynę. Dodajemy sodę i dwie szczypty soli. Wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt twarde. Najlepiej żeby delikatnie lepiło się do rąk.

Nadzienie:
do sera dodajemy jajko i solimy ( trzeba przesolić ser tak aby był bardzo słony , chyba że użyjemy orginalnego gruzińskiego owczego sera , który jest słony sam w sobie)
Urywamy kawałek ciasta o wielkości pięści dorosłego człowieka
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok pół centymetra. Smarujemy nadzieniem i zawijamy w kwiatuszek tzn łapiemy za brzeg ciasta i zawijamy je do środka . I tak robimy co ok 3 cm. Zagniatamy łączenie ciasta i delikatnie rozwałkowujemu placek.

Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Można też upiec w piekarniku ( temp 220 , czas ok 15-20min)

uwaga - orginalnie używa sie nadzienia serowego , ale można użyć też mięsnego , fasolowego itp

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 1 tydzień temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
5 Październik, 2014 - 19:48

Re: przepisy na CHACZAPURI

CHACZAPURI-IMERULI
(inspirowane przepisem Leli z restauracji Gaumarjos)

na ciasto:
1/2 kg. mąki
15 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 litra (bez ćwierć szklanki) bardzo ciepłej wody
3 łyżki oleju

na farsz:
300g białej mozzarelli
400-500g domowego sera panir lub kupnego sera Capri
70g żółtej mozzarelli lub innego żółtego sera
sól, pieprz, przyprawy do smaku
masło do posmarowania

1.Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól, wymieszaj. Dodaj pokruszone drożdże, wodę i zagnieć miękkie ciasto. Wygniataj długo i energicznie. Będzie kusiło Cię aby dodać do ciasta więcej mąki w czasie zagniatania bo będzie się kleiło do rąk. Postaraj się tego nie robić, jeśli koniecznie musisz dodać więcej mąki to tylko odrobinę (najwyżej pół szklanki).
2. Na koniec zagniatania dodaj olej i wgnieć go w ciasto. Przykryj miskę ściereczką odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.W tym czasie przygotuj farsz.
3. Ilość paniru potrzebną do tego przepisu otrzymasz wykonując ser z 3 litrów mleka wg. tych instrukcji Możesz zastąpić go kupnym serem Capri.
4. Panir i mozzarellę mocno odciśnij z płynów. Rozetrzyj dłońmi na blacie na jednolita masę. Żółty ser zetrzyj na tarce i dodaj do masy serowej. Dodaj sól (około 1 łyżeczki), pieprz i inne ulubione przyprawy- ja dodaje jeszcze tylko asafetydy.
5. Ulep z sera kulki. Ich wielkość zależy od wielkości twojej patelni. Dlatego najpierw spróbuj na jednym placku jaka jest optymalna wielkość twoich kulek.
6. Posyp stolnicę oraz swoje dłonie obficie mąką. Weź kawałek ciasta wielkości swojej kulki sera (patrz instrukcja zdjęciowa) obtocz go dokładnie w mące tak aby nie kleił się do blatu, dłońmi uformuj z niego płaski okrągły placuszek. Połóż kulkę sera na placuszku i szczelnie obwiń ją ciastem tak aby uformować sakiewkę. Odetnij nadmiar ciasta z góry sakiewki i dokładnie zlep ewentualne dziurki w cieście. Teraz dłońmi delikatnie rozgnieć kulkę na placuszek, tak duży i cienki jak tylko potrafisz. Na koniec pomóż sobie wałkiem by osiągnąć półcentymetrowej grubości placek.
7. Największą patelnię jaką masz rozgrzej na średnim ogniu, otrzep placek z nadmiaru mąki i równo ułóż na suchej patelni. Piecz do czasu aż od spodu pojawią się na placku małe brązowe plamki. Podczas pieczenia chaczapuri może się nadąć jak balonik, to zawarta w serach woda paruje i chce uciec z wnętrza placków. Należy jej na to pozwolić wycinając niewielką dziurkę z boku placka i spłaszczając placek z powrotem drewnianą łopatką.
8. Przewróć placek na druga stronę i piecz do osiągnięcia pożądanego koloru. Jeszcze gorące chachapuri smaruj z jednej strony obficie masłem, krój na 4 części i podawaj natychmiast.
9.Ciasto i farsz ulepiony w kulki możesz przechowywać w lodówce do 4 dni. I robić świeże chaczapuri za każdym razem kiedy twoi domownicy będą mieli na to ochotę. A zapewniam, ze będę mieli BARDZO często.

Obrazek użytkownika Margarita
Amator Kaukazu
Niedostępny
Ostatnio był(a): 1 rok 5 miesięcy temu
Dołączył: 14.07.2015 - 21:47
13 luty, 2016 - 18:44

Re: przepisy na CHACZAPURI

witajcie :D tak zgadzam sie za wszystkimi - chaczapuri jest świetne i tęskni się za nim jak za całą Gruzją. mój przepisa na chaczapuri jest bardzo przewrotny
trzeba kupić bilety do Gruzji
pojechać do np. Swanetii
wstać bardzo wczesnie rano [ nie spisz tylko TY i TWOJA GOSPODYNI ]
bierzesz udział w mieleniu sera [ recznie w misce maszynki nie widziałam ]
zagniatasz ciasto
nadziewasz serem
formujesz placki
pieczesz na piecu opalanym weglem w cieplutkiej kuchni
zdziwiona patrzysz , że tWOJE SĄ JEDNAK TROSZKE INACZEJ WYROŚNIĘTE ale równie smaczne
wyjeżdzasz , tęsknisz za chaczapuri i znów musisz wyjechać

p.s takie było moje osobiste przeżycie u WOŁODII i LUDY W MESTII

Obrazek użytkownika mark34
Amator Kaukazu
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 lata 2 mies. temu
Dołączył: 31.05.2017 - 08:35
31 Maj, 2017 - 09:11

Re: przepisy na CHACZAPURI

Margarita » So lut 13, 2016 7:44 pm[/url:
"]witajcie :D tak zgadzam sie za wszystkimi - chaczapuri jest świetne i tęskni się za nim jak za całą Gruzją. mój przepisa na chaczapuri jest bardzo przewrotny
trzeba kupić bilety do Gruzji
pojechać do np. Swanetii
wstać bardzo wczesnie rano [ nie spisz tylko TY i TWOJA GOSPODYNI ]
bierzesz udział w mieleniu sera [ recznie w misce maszynki nie widziałam ]
zagniatasz ciasto
nadziewasz serem
formujesz placki
pieczesz na piecu opalanym weglem w cieplutkiej kuchni
zdziwiona patrzysz , że tWOJE SĄ JEDNAK TROSZKE INACZEJ WYROŚNIĘTE ale równie smaczne
wyjeżdzasz , tęsknisz za chaczapuri i znów musisz wyjechać

p.s takie było moje osobiste przeżycie u WOŁODII i LUDY W MESTII

doskonały przepis :D