Twoje konto

GTranslate

Adżika jest The Best !! (i niema że boli)

7 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
Obrazek użytkownika Petre
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 lat 9 miesięcy temu
Dołączył: 16.09.2009 - 10:16
16 Wrzesień, 2009 - 10:34

Adżika jest The Best !! (i niema że boli)

Witam !!
Przebywając przez kilka lat w UK miałem przyjemność pracować, poznać i zaprzyjaźnić się z kilkunastoma gruzinami. Dzieki nim poznałem smak i niektóre tajniki gruzińskiej kuchni ... :) (pychota)
Nauczli i pokazali jak przygotować niektóre z dań, ale dla mnie takim najwiekszym odkryciem była adżika.
Musiałem wrócić spowrotem do kraju (a szkoda), lecz przywiozłem ze sobą adżikę - czerwoną (ostra tak że mozna sie nią ogolić), zieloną (nieco łagodniejszą - z ziołami) i brązową (najłagodniejsza - z orzechami).

Wszystkim tak zasmakowała ze teraz muszę dorobić ... :)

Jak tylko znajdę odrobinę czasu postaram sie zamieścić kilka przepisów których nie znalazłem tu na forum ... :)

Pozdrawiam wszystkich ...
Nachwamdis ... (qrcze - nie wiem jak się to pisze) :?

Gamardżoba ...

Obrazek użytkownika robert/tanais
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 lat 5 miesięcy temu
Dołączył: 02.08.2008 - 22:57
15 Październik, 2010 - 14:22

Re: Adżika jest The Best !! (i niema że boli)

Zgadzam się pod każdym względem. Adżyka jest super i można oryginalną gruzińską kupić w Polsce. Ja przywożę sobie czerwoną i zieloną - suszoną z Krymu.

Sto wiost nie droga, sto rubli nie pieniądz , sto gram nie wódka

pozdrawiam

Obrazek użytkownika zetka
Nowicjusz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 8 lat 12 miesięcy temu
Dołączył: 22.01.2008 - 19:12
20 Październik, 2010 - 12:07

Re: Adżika jest The Best !! (i niema że boli)

Adżika-przyprawa nad przyprawy!
Mam w piwnicy zabytkowy słoik 1990 roku! Tak oszczędzałam,że został i teraz żal i strach otworzyć. Rosyjska saljanka z dodatkiem adżiki to zupełnie inny świat! KTO POWIE,GDZIE TO MOŻNA KUPIĆ,BO JUŻ nie jeżdżę z wycieczkami.Pozdrawiam miłośników kuchni gruzińskiej....

poszukuję kogoś,kto chciałby ponownie jechać do Gruzji-tbilisi...mam tam dawny kontakt

Obrazek użytkownika Raingold
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 10 miesięcy 5 dni temu
Dołączył: 29.12.2006 - 22:35
30 Lipiec, 2011 - 13:23

Re: Adżika jest The Best !! (i niema że boli)

Nie musicie kupować. My z żoną robimy co rok.

Nikt nie jest lepszy od nikogo...

Obrazek użytkownika Raingold
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 10 miesięcy 5 dni temu
Dołączył: 29.12.2006 - 22:35
30 Lipiec, 2011 - 13:42

Re: Adżika jest The Best !! (i niema że boli)

Składniki:
Papryka słodka/papryka ostra - 500g/500g
pietruszka natka - 250g
kolendra natka - 250g
koper natka - 250g
seler natka lub korzeń - 150g
czosnek - 100g
sól, ocet - na smak
To jest to co można znaleźć w Polsce bez problemu. Niżej podaję kilka składników trudniejszych do zdobycia (po rosyjsku):
базилик - 150г
хмели-сунели - 2 łyżki stołowe
шафран - 2 łyżki stołowe
кориандр молотый - 2 łyżki stołowe

Przygotowanie:
Obrać ostrą (nasiona zostawić) i słodką (nasiona wyrzucamy) paprykę i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z natkami i czosnkiem. Dodać przyprawy łyżkowe, ocet, sól i wymieszać. Rozlać w pasteryzowane słoiki. Przygotować adżikę można dużo i trzymać w chłodnym miejscu wiele lat.

Nikt nie jest lepszy od nikogo...

Obrazek użytkownika USHBA
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 9 lat 3 tyg. temu
Dołączył: 09.03.2011 - 09:46
4 Sierpień, 2011 - 08:41

Re: Adżika jest The Best !! (i niema że boli)

Troszeczkę przybliżę:

базилик - bazylia
хмели-сунели - kozieradka
шафран - szafran
кориандр молотый - kolendra mielona

Jak Gruzja długa i mniej szeroka istnieje wiele przepisów na adżikę. Kazdy rejon ma swoje preferencje. Adżika rozlała się na cały "bywszy" ZSRR, niektórzy robią ze śliwką inni z orzechami jeszcze inni z pomidorami lecz zawsze nieodzowna jest kozieradka "khmeli suneli":-)

Obrazek użytkownika USHBA
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 9 lat 3 tyg. temu
Dołączył: 09.03.2011 - 09:46
4 Sierpień, 2011 - 08:43

Re: Adżika jest The Best !! (i niema że boli)

Troszeczkę przybliżę:

базилик - bazylia
хмели-сунели - kozieradka
шафран - szafran
кориандр молотый - kolendra mielona

Jak Gruzja długa i mniej szeroka istnieje wiele przepisów na adżikę. Kazdy rejon ma swoje preferencje. Adżika rozlała się na cały "bywszy" ZSRR, niektórzy robią ze śliwką inni z orzechami jeszcze inni z pomidorami lecz zawsze nieodzowna jest kozieradka "khmeli suneli":-).
No i oczywiście "atomni pieriec" czyli ostra papryka