Twoje konto

GTranslate

Adżika - pychota....

23 wpisów / 0 nowych
Ostatni wpis
Obrazek użytkownika Don
Don
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 4 mies. temu
Dołączył: 31.05.2013 - 20:38
9 Wrzesień, 2013 - 20:41

Adżika - pychota....

Czolem, nie wiem jak wam ale dla mnie adzika to najlepsza przyprawa/pasta na swiecie!!! Przywiozlem sobie calkiem spory sloik ale już niestety się konczy. Mam jeszcze nie jako paste ale sypką wiec jeszcze przez chwile Gruzja będzie u mnie wciąż zywa :)
A co inni mysla o tej przyprawie?
Pzdr.

Obrazek użytkownika masjania
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 11 miesięcy temu
Dołączył: 24.03.2009 - 22:51
9 Wrzesień, 2013 - 22:00

Re: Adżika - pychota....

Adżika rules :) dodaję do zup i dań warzywnych wszelakich, jest niezastąpiona podczas marynowania mięsa, oraz pyszna jako dodatek do jajka na twardo!
Nasza ulubiona - w małych słoiczkach z dużą literą M (od nazwy zakładu w Marneuli)

Obrazek użytkownika Don
Don
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 4 mies. temu
Dołączył: 31.05.2013 - 20:38
10 Wrzesień, 2013 - 21:14

Re: Adżika - pychota....

Ja dodaje do wszystkiego wlacznie z białym serem :). Acha, gruzińskie przysłowie mówi:
"Dobra Adżikę poznasz gdy spadnie z łyżki na stól, to powinna wypalić dziure w obrusie" :)

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 5 dni temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
15 Wrzesień, 2013 - 19:59

Re: Adżika - pychota....

Don:
Ja dodaje do wszystkiego wlacznie z białym serem :). Acha, gruzińskie przysłowie mówi:
"Dobra Adżikę poznasz gdy spadnie z łyżki na stól, to powinna wypalić dziure w obrusie" :)

Haha! jest w tym garść prawdy! u mnie również świetnie się sprawdza szczególnie na wcześniej nie planowanych imprezkach!

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 5 dni temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
14 Październik, 2013 - 21:23

Re: Adżika - pychota....

"Dobra Adżikę poznasz gdy spadnie z łyżki na stól, to powinna wypalić dziure w obrusie" trafne Don XD i słuszne. Ja się cieszę, że tylko ja w domu ją lubię i nikt mi nie podjada, więc jeszcze spory zapas mam :twisted:

Obrazek użytkownika aro
aro
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 3 dni temu
Dołączył: 23.04.2009 - 21:17
19 Październik, 2013 - 08:03

Re: Adżika - pychota....

jak czasami otwieram lodowke i nie wiem, co zjesc z adzika, to jem po prostu adzike z "czyms" ;)

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 5 dni temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
2 Listopad, 2013 - 14:27

Re: Adżika - pychota....

To moja ulubiona pasta. Jadłam też kiedyś z pomidorami, ale to już chyba nie jest ta tradycyjna wersja.

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 5 dni temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
16 Listopad, 2013 - 21:48

Re: Adżika - pychota....

Kocham tę pastę, moja 3 letnia córka się nią zajada:)

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 5 dni temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
22 Listopad, 2013 - 00:05

Re: Adżika - pychota....

Jadam tę pastę ze wszystkim, najbardziej smakuje mi z ogórkiem.

Obrazek użytkownika kibek
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 3 lata 8 miesięcy temu
Dołączył: 09.02.2012 - 16:33
28 Listopad, 2013 - 15:31

Re: Adżika - pychota....

Ostatnio byłem na Litwie, w marketach Maxima jest duży wybór Adziki, niektóre gatunki są nawet określane jako kaukaskie.
Kupiłem trzy rodzaje, ogólnie średnie ale ten najlepszy zostawiłem na jakąś okazję.
PS Kiedyś na Białorusi sprzedawali dobrą Adzikę w wysokich butko/słoikach ale ostatnio jej nie widziałem, ma ktoś jakieś doświadzenia z Adziką w polskich sklepach?

Nasza Gruzja
www.mynameisola.com/
facebook.com/mynameisola

Obrazek użytkownika miki
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 3 mies. temu
Dołączył: 09.04.2013 - 12:59
3 Grudzień, 2013 - 15:13

Re: Adżika - pychota....

jest też adzika zielona. Na bazarku powiedzieli mi, że z orzechami. Niestety orzechów nie było natomiast była "kindza", tj. kolendra :?
Można też kupic zieloną adżikę w sklepach i ta nie ma kolendry a ma orzechy :lol:

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 5 dni temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
4 Grudzień, 2013 - 00:02

Re: Adżika - pychota....

Tak, ta z orzechami jest boska.

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 5 dni temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
3 Marzec, 2014 - 10:46

Re: Adżika - pychota....

Włosi mają swoje pesto, Gruzini swoją adżikę. To uniwersalny sos, który nadaje się do mięs, marynat, jako baza do zupy charczo, jedyna wada jest ostry...

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 5 dni temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
18 Marzec, 2014 - 17:03

Re: Adżika - pychota....

Oto przepis na moją domową adżikę, często ją robię jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i kanapek
2,5 kg czerwonych pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek antonówek lub innych kwaśnych
1 kg papryki czerwonej
300g czosnku
2 ostre papryczki
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1 szkl. octu 9%
3 łyżki soli
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać te, które potrzebują obrania, z papryki wyjąć nasiona. Po tym wszystko zemleć w maszynce do mielenia.
Masę warzywną gotować, mieszając co jakiś czas, na niedużym ogniu 2 godziny, po czym dodać sól, cukier, ocet, papryczki i gotować jeszcze ok. 30 min

Obrazek użytkownika maryjka
Amator Kaukazu
Niedostępny
Ostatnio był(a): 1 rok 10 miesięcy temu
Dołączył: 03.07.2012 - 12:38
11 Maj, 2014 - 12:20

Re: Adżika - pychota....

Też przywiozłam mały słoiczek żeby przetestować i teraz żałuję że tylko jeden. Świetnie zastępuje marynatę do karkówki z grilla, idealna do pieczonego kurczaka. Dotychczas używałam tylko do mięs, ale wypróbuję Wasze pomysły:)

Obrazek użytkownika jakub.piskorski87
Amator Kaukazu
Niedostępny
Ostatnio był(a): 3 lata 5 miesięcy temu
Dołączył: 21.06.2014 - 14:19
18 Sierpień, 2014 - 14:37

Re: Adżika - pychota....

Moją domową adżikę...

Składniki:
2.5 kg czerwonych pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek Antonówek lub innych byle kwaśnych
1 kg papryki czerwonej
300 gr czosnku
2 ostre papryczki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 9%
3 łyzki soli

Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać te, co potrzebują obrania, z papryki wyjąć nasiona. Po tym wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Masę warzywną gotować, mieszając co jakiź czas, na niedużym ogniu 2 godziny, po czym dodać sól, cukier, ocet, papryczki i gotować jeszcze ok. 30 min.
Gotową Adżikę wykładac do czystych i wyparzonych słoików.

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 5 dni temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
23 Wrzesień, 2014 - 00:22

Re: Adżika - pychota....

Wypróbuję przepis na pewno ponieważ właśnie wróciłam z Gruzji i adżika skradła moje serce więc na pewno będę chciała spróbować przygotować ją u siebie w domu mam nadzieję że wyjdzie choć trochę podobna

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 5 dni temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
24 Wrzesień, 2014 - 17:18

Re: Adżika - pychota....

Adżika - pasta z czerwonej papryki z dodatkiem m.in. pomidorów i czosnku. Dodatek kulinarny wywodzący się z kuchni kaukaskiej i popularny w Gruzji, Abchazji, Turcji oraz Rosji.
3 kg pomidorów
1/2 kg marchwi
1/2 kg jabłek
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
6 główek czosnku
10 ostrych papryczek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju (lub oliwy)
2 łyżki soli
Warzywa pokroić w kostkę - i wszystkie razem - udusić, (pomidory w całości - ze skórą, jabłka też ze skórką, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych, ostre papryczki - w całości).
Dusić ok. 3 godziny, a pod koniec dodać olej.
Po ostudzeniu całość zmiksować, podgrzać mocno - i do słoiczków.
Pasteryzować 10 - 15 min.
Zdjęcia z Wikipedii.

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 5 dni temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
5 Październik, 2014 - 19:51

Re: Adżika - pychota....

Ja adżikę bardzo lubię jest to chyba mój najlepszy przysmak gruziński bardzo często robię go sama w domu nie jest taki jak oryginalny ale ma tą namiastkę jego smaku używam jej do pizzy mięs i chleba jest pyszna

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 5 dni temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
7 Październik, 2014 - 11:20

Re: Adżika - pychota....

Pierwszy raz słyszę o takiej potrawie, ale wygląda bardzo ciekawie. Muszę spróbować. Czy można to kupić taki sos już gotowy? Tak na początek chce zobaczyć jak to smakuje.

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 5 dni temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
7 Październik, 2014 - 16:06

Re: Adżika - pychota....

postanowiłam , że w sobotę spróbuję waszego przepisu, bo brzmi totalnie pysznie : ) : ) szczególnie, że akurat teraz papryki są w sezonie i można popróbować nowych smaków : ) życzcie mi powodzenia x D

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 mies. 5 dni temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
15 Październik, 2014 - 20:43

Re: Adżika - pychota....

Pasta świetnie nadaje się do mięs, ryb, zapiekanego pieczywa, podawanych zarówno na zimno jak i na gorąco.

Składniki:

- 1 kg cebuli,

- 1 kg jabłek,

- 1 kg marchwi,

- 1 kg papryki czerwonej słodkiej,

- 5 kg mięsistych pomidorów (np. odmiana Lima),

- 20 szt. papryki ostrej (ja dałam odmiany Rokita)

- 2 duże główki czosnku,

- 4 łyżki soli,

- 0,5 szk. cukru,

- 2 szk. oleju

Obrazek użytkownika mark34
Amator Kaukazu
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 lata 2 mies. temu
Dołączył: 31.05.2017 - 08:35
31 Maj, 2017 - 09:26

Re: Adżika - pychota....

Miałem taki okres, że dodawałem tą przyprawę do każdej potrawy :P