Twoje konto

GTranslate

Chinkali

12 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
Obrazek użytkownika agap
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 lat 5 miesięcy temu
Dołączył: 16.06.2010 - 17:06
7 Październik, 2010 - 20:20

Chinkali

Witam, mam zamiar zrobić w domu chinkali i w związku z tym mam kilka pytań:
- czy ciasto powinno być takie, jak na nasze pierogi, czy może jest jakiś specjalny przepis?
- co zrobić, żeby farsz mięsny nie zbijał się w kulkę podczas gotowania? Mam wrażenie, że farsz w mięsnych pierogach jest często taki zbity, a zależy mi na tym, żeby tym razem był "luźny" i żeby wydzielił się sosik, co oczywiste :)

Mam też pytanie dotyczące przyrządzania pasty z orzechów - co oprócz orzechów wchodzi w jej skład? Domyślam się, że kolendra, ale co jeszcze? Ostatecznie zrobię jak pesto z oliwą, ale może są jeszcze jakieś składniki, bez których smak nie jest kompletny.

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi od znających temat :)

Obrazek użytkownika agap
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 lat 5 miesięcy temu
Dołączył: 16.06.2010 - 17:06
11 Październik, 2010 - 17:28

Re: Chinkali

Dzięki :) Najciemniej pod latarnią - właśnie znalazłam przepis na chinkali w dziale kuchnia gruzińska.

Może ktoś się wypowie w sprawie pasty z orzechów? Nawet nie wiem jaka jest jej nazwa, co trochę utrudnia poszukiwania...

Obrazek użytkownika Voy
Voy
Amator Kaukazu
Niedostępny
Ostatnio był(a): 5 lat 6 miesięcy temu
Dołączył: 15.04.2013 - 21:22
19 Kwiecień, 2013 - 00:01

Re: Chinkali

Jutro mam w domu małą imprezkę pod gruzińskim wezwaniem i obiecałem że chinkali przygotuję. Już kiedyś robiłem i przepyszne wyszły. Teraz mam wyzwanie bo mam wegetarian i znalazłem takie z serkiem wiejskim, kolendrą i miętą.

Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Oryginały (a nie moje podróbki) będę jeść już za jakieś 7 tygodni czy jakoś tak... :-)

Obrazek użytkownika Anna Janicka-Galant
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 5 miesięcy temu
Dołączył: 14.05.2008 - 18:54
14 Czerwiec, 2013 - 08:53

Re: Chinkali

Dla tych co lubią nie tylko mięsne chinkali polecam równie tradycyjne (postne) soko-chinkali czyli grzybowe. Dokładny opis jak zrobić - http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/soko-chinkali-u-lii-w-achalciche

Aktualnie na wyprawie Oblicza Gruzji rozpoczętej jesienią 2012...

http://obliczagruzji.monomit.pl/informa ... cza-gruzji

Obrazek użytkownika anna1147
Nowicjusz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 5 lat 11 miesięcy temu
Dołączył: 06.09.2013 - 19:01
6 Wrzesień, 2013 - 19:07

Re: Chinkali

do farszu dolewamy przegotowanej wody,wtedy mieso nie jest twarde i jest smaczny sok, chinkali jemy rekami,nie uzywamy sztuccy,moj maz jest Gruzinem i robi przepyszne chinkali-pozdrawiam.

Obrazek użytkownika miki
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 3 mies. temu
Dołączył: 09.04.2013 - 12:59
16 Wrzesień, 2013 - 19:57

Re: Chinkali

Tylko, proszę się nie smiać...-to moje pierwsze chinkali

Galeria zdjęć: 
Obrazek użytkownika Kamilo
Tamada
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 lata 4 mies. temu
Dołączył: 05.03.2013 - 09:37
17 Wrzesień, 2013 - 00:29

Re: Chinkali

gratulacje miki - wygląda zacnie! Podejrzewam, że nie gorzej smakuje! :)

Sakartvelo on my mind! საქართველო ჩემს გულში
Zapraszam do polubienia: www.facebook.com/sakartveloonmymind

Obrazek użytkownika miki
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 3 mies. temu
Dołączył: 09.04.2013 - 12:59
17 Wrzesień, 2013 - 14:54

Re: Chinkali

mnie, o dziwo robienie fałdek poszło bardzo łatwo. Co do smaku: farsz był bardzo, barzo dobry z wypływającym rosołkiem. Natomiast samo ciasto wyszło mi za grube. Wyczytałam, że ciasto na chinkali trzeba rozwałkowywać nierównomiernie; środek ma być grubszy a brzegi cienkie, żeby podczas gotowania "sakiewka" nie rozerwała się a "pomponik" nie był za gruby. I tej zasady próbowałam się trzymać... Następnym razem rozwałkuję po swojemu- czyli równo i cienko- bo naszych pierowgów też nie lubię z grubym ciastem.

Obrazek użytkownika maya11
Nowicjusz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 9 miesięcy temu
Dołączył: 20.11.2014 - 08:20
20 Listopad, 2014 - 08:32

Re: Chinkali

Jeżeli ktoś był w ostatnich dniach (już za kadencji nowego kucharza) w restauracji Georgia - koniecznie napiszcie jakie są Wasze wrażenia. Ja mam niemałe pojęcie o kuchni gruzińskiej, rosyjskiej, kaukaskiej i jestem pozytywnie wstrząśnięty!

maya

Obrazek użytkownika Misia91
Nowicjusz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 4 lata 9 miesięcy temu
Dołączył: 20.11.2014 - 16:42
20 Listopad, 2014 - 16:44

Re: Chinkali

Jak to smacznie wygląda. Przypomniały mi się wieczory w Gruzji, chinkali i tamtejsze, najlepsze jakie kiedykolwiek piłam, wino! Wspaniałe połączenie.

Obrazek użytkownika jakub.piskorski87
Amator Kaukazu
Niedostępny
Ostatnio był(a): 3 lata 5 miesięcy temu
Dołączył: 21.06.2014 - 14:19
21 Listopad, 2014 - 17:13

Re: Chinkali

Moze naraze sie na niepozytywne komentarze, ale ja szczerze khinkali nie lubie.. lepsze nasze ruskie;) A co do gruzinskich potraw to polecam szczerze Abchazure. Cos jak skrzyzownie moelonego z pulpetem, tyle ze wiecej miesa i kawalki garnata. Piekne!

Obrazek użytkownika mark34
Amator Kaukazu
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 lata 2 mies. temu
Dołączył: 31.05.2017 - 08:35
31 Maj, 2017 - 09:23

Re: Chinkali

miki » Pn wrz 16, 2013 7:57 pm[/url:
"]Tylko, proszę się nie smiać...-to moje pierwsze chinkali

ekstra, moich wstydzę się pokazać :D