Twoje konto

GTranslate

przepisy

19 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
Obrazek użytkownika kokno
Nowicjusz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 14 lat 1 tydzień temu
Dołączył: 09.06.2006 - 22:49
10 Czerwiec, 2006 - 13:27

przepisy

przyznam sie, ze jestem łasuchem i uwielbiam jedzenie, czy macie przepisy na jakieś dobre gruzińskie jedzonko?

znalazałam jeden przepis na Fundiur z bakłażanów

http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,-3575733,P_KOBIETA_PRZEPISY.html

Obrazek użytkownika aurora
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 12 lat 6 miesięcy temu
Dołączył: 21.06.2006 - 12:04
11 Październik, 2006 - 11:33

to garść z podróży:

ADŻAPSANDAŁ:
taki misz-masz z warzyw, każda gospodyni robi go inaczej. ale baza jest podobna: na oliwie duzi sie bakłazany, z pomidorami, marchewką, kawałkami papryki, cebulą. doprawia raczej ostro. warzywa pokrojone są na duże kawałki i raczej twardawe.

TKEMALI:
rewelacyjny sos na zimno, do wszystkiego. z czerwonych lub zółtych śliwek-mirabelek. sliwki gotuje się w całosci z odrobina wody (nasze warto dosłodzić), potem przeciera przez sito. do pulpy dodaje czosnek, cebulkę, kolendrę w ziarnach lub natkę, pietruszkę zieloną, sól, papryczke ostrą, pierz (wszytkie dodatki razem, lub tylko część - zależnie od gustu) i goruje dosyć długo, do zgęstnienia. mieszać, bo sie przypala. w butelkach zawekowanych mozna trzymac całą zimę...

ADZIKA:
sos/pasta znana z całego wybrzeża Morza Czarnego - utarta ostra papryczka (czerwona lub zielona) z sola, oliwą, czosnkiem. piekilenie ostra, aromatyczna przyprawa.

to, co mnie udezyło i zachwyciło w kuchni gruzińskiej, to obfitość ziół - wszystko pachnie kolendrą, brazylią, tymiankiem, i innym zielskiem, którego nie znam...

Obrazek użytkownika nemiroffka
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 5 lat 6 miesięcy temu
Dołączył: 06.07.2006 - 18:08
11 Listopad, 2006 - 13:13

Pasta z ostrej papryki rządzi i będzie rządzić u mnie w kuchni tegorocznej zimy :) zgadza się - kuchnia gruzińska obfituje w wszelkiego rodzaju ziołach. Pamiętam jak będąc w stolicy jadłam u znajomych śniadanie, gdzie z każdej kanapki wystawały świeże zioła. Miały niesamowity aromat - nigdzie indziej - a na "gotowaniu" się znam - nie spotkałam się z takim smakiem. Śniadanie było rewelacyjne (zresztą jak większość gotowanych przez miejscowych dań)! Niestety mimo błagań nie dowiedział się co to było... wiem tylko że ową przyprawę można spotkać tylko w tym regionie. Cóż pozostały wspomnienia i myśl, że na pewno trzeba tam powrócić. Pozdrawiam smakoszy!!
P.S. I prosze nie myśleć że owo zioło to było TO zioło he he

Obrazek użytkownika Raingold
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 miesięcy 5 dni temu
Dołączył: 29.12.2006 - 22:35
29 Grudzień, 2006 - 23:10

nemiroffka:
...gdzie z każdej kanapki wystawały świeże zioła...

jak wyglądały te zioła? Czy byli wysuszone?

Nikt nie jest lepszy od nikogo...

Obrazek użytkownika Raingold
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 miesięcy 5 dni temu
Dołączył: 29.12.2006 - 22:35
29 Grudzień, 2006 - 23:16

Myśle, że to była chmeli-suneli.

Nikt nie jest lepszy od nikogo...

Obrazek użytkownika nemiroffka
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 5 lat 6 miesięcy temu
Dołączył: 06.07.2006 - 18:08
6 Styczeń, 2007 - 20:32

Zioła nie były wysuszone - a wygląd niestety trudno mi jest ocenić, ponieważ nie rozdrabniałam misternie przygotowanego dania na części pierwsze;) cóż...pozostaje wrócić tam ponownie i poznać odpowiedź - co by nie mówić - kusząca propozycja ;)

Obrazek użytkownika Raingold
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 miesięcy 5 dni temu
Dołączył: 29.12.2006 - 22:35
6 Styczeń, 2007 - 23:19

Niezły pomysł.
Też jestem zaczekawiony, co to za zioła. Chmeli-suneli odpada. Może gozinaki. Jest taka trawka (nie do palenia=)).

Nikt nie jest lepszy od nikogo...

Obrazek użytkownika drożdżeska
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 12 lat 7 miesięcy temu
Dołączył: 21.07.2007 - 21:10
24 Lipiec, 2007 - 14:56

tkemali każdy robi inaczej :) ale z tego co mówi moja babcia-gruzinka oraz gruzińska książka kucharska, to skład i propocje są takie:

2 kg śliwek
1/4 szklanki wody
2-3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry w ziarnach (albo zmielonej - kindzi)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (jak nie miałam pieprzu pod ręką to dawałam pół łyżeczki adżiki)
świeża kolendra
świeża mięta

Śliwki zagotowuje się z wodą i gotuje do miękkości, potem przeciera przez sito. W osobnym naczynku miesza się przyprawy (oprócz zieleniny). Przetarte śliwki znowu wrzuca sie na niewielki ogień, gotuje ok 3 minut, dodaje wymieszane przyprawy i mieszając gotuje następne 5 minut. Na koniec zdejmujemy z ognia, dodaje się skrojoną drobno kolendrę i miętę i wuala.

Z ziół najczęściej dodawana jest właśnie świeża kolendra (podobna bardzo do naszej natki, ale zupełnie inaczej pachnie i smakuje, można ją kupić w małych doniczkach, jak bazylię), bazylia i estragon.

pozdrawiam

Obrazek użytkownika makana
Nowicjusz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 12 lat 10 miesięcy temu
Dołączył: 25.07.2007 - 13:22
25 Lipiec, 2007 - 13:31

tkemali po gruzińsku znaczy dosłownie "mirabelka". Żółto-brązowy sos tkemali otrzymuje się z żółtych mirabelek, bordowy sos - z czerwonych mirabelek. Szczerze mówiąc tych ostatnich nigdy nie widziałam w Polsce, ale tych żółtych tyle się marnuje.... Im owoce są dojrzalsze tym smaczniejszy sos :)

Obrazek użytkownika fanka Gruzji
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 8 lat 3 mies. temu
Dołączył: 27.07.2007 - 10:39
8 Wrzesień, 2007 - 21:08

kindzi

czy kindzi to kolendra? :D

Obrazek użytkownika Raingold
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 miesięcy 5 dni temu
Dołączył: 29.12.2006 - 22:35
9 Wrzesień, 2007 - 00:34

Tak.

Nikt nie jest lepszy od nikogo...

Obrazek użytkownika fanka Gruzji
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 8 lat 3 mies. temu
Dołączył: 27.07.2007 - 10:39
9 Wrzesień, 2007 - 10:14

dzieki za odpowiedz :)

Obrazek użytkownika Raingold
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 miesięcy 5 dni temu
Dołączył: 29.12.2006 - 22:35
18 Wrzesień, 2007 - 22:46

Witam!
Chciał bym wam zaproponować: Суп харчо
Przepraszam że w języku rosyjskim.

Nikt nie jest lepszy od nikogo...

Obrazek użytkownika nemiroffka
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 5 lat 6 miesięcy temu
Dołączył: 06.07.2006 - 18:08
16 Grudzień, 2007 - 20:00

dla tych co lubią gotować :) http://ggdavid.tripod.com/georgia/cuisine/index.htm

Obrazek użytkownika nemiroffka
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 5 lat 6 miesięcy temu
Dołączył: 06.07.2006 - 18:08
16 Grudzień, 2007 - 20:06

i nie tylko... ;)

Obrazek użytkownika majkiszon
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 11 lat 9 miesięcy temu
Dołączył: 13.08.2008 - 15:55
13 Sierpień, 2008 - 16:48

Tęsknie za KHINKALI

Czy zna ktoś może dobry przepis na te wspaniałe, niezastąpione khinkali?? Od czasu powrotu z Gruzji (2 mce temu) tęsknię do ich niezastąpionego smaku....

Obrazek użytkownika admin kaukaz.pl
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 lata 6 miesięcy temu
Dołączył: 30.05.2006 - 23:08
13 Sierpień, 2008 - 17:18

http://www.kaukaz.pl/gruzja/kuchnia/przepisy/przepisy_kuchni_gruzinskiej.php

[url=http://kaukaz.pl/kaukaz/o_nas/o_nas.php]Redakcja Kaukaz.pl[/url]

Obrazek użytkownika majkiszon
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 11 lat 9 miesięcy temu
Dołączył: 13.08.2008 - 15:55
14 Sierpień, 2008 - 09:13

mniam

Dziękuję za linka :) będę próbować. Ale wydaje mi się że w farszu jest jeszcze dodatkowo jakaś smakowita przyprawa... nie wiem czy to czosnek, kminek czy może ta ich słynna "zielenina" ;)

Obrazek użytkownika agadanuta
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 10 lat 2 mies. temu
Dołączył: 15.01.2009 - 08:11
15 Styczeń, 2009 - 09:36

BARDZO PROSILABYM OJAKIES PRZEPISY PO POLSKU .GRUZINSKIE JEDZENIE PYSZNE ALE NIE MAM POJECIA JAK SIE DO NIEGO ZABRAC.