Twoje konto

GTranslate

Swiateczne potrawy gruzinskie....

5 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
Obrazek użytkownika anawayra
Nowicjusz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 12 lat 5 miesięcy temu
Dołączył: 03.11.2007 - 23:20
27 Listopad, 2007 - 22:08

Swiateczne potrawy gruzinskie....

Witam Wszystkich Forumowiczow!
Na dobry poczatek chcialabym zadac pytanie :
Czy istnieja/jestescie w posiadaniu przepisow na potrawy, ktore w Gruzji sa serwowane na okres Bozonarodzeniowy?
Jezeli tak, to bardzo bym poprosila o ich podanie :)

Serdecznie pozdrawiam

Obrazek użytkownika dkc
dkc
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 lat 9 miesięcy temu
Dołączył: 06.04.2007 - 19:10
21 Grudzień, 2007 - 23:25

Podpisuję się pod prośbą poprzedniczki! Bardzo chciałbym spróbować coś przyrządzić… Jak w ogóle wyglądają święta w Gruzji?

Obrazek użytkownika Tamar Gelashvili
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 11 lat 7 miesięcy temu
Dołączył: 23.12.2007 - 23:39
24 Grudzień, 2007 - 00:10

Święta w Gruzji zaczynają się ok 24-25 grudnia, kiedy w telewizji można posłuchać kolędy, a przy wieczornej kolacji wznosi się toast z okazji narodzenia Chrystusa. Kolejny punkt to noc sylwestrowa (Nowy Nowy Rok) - zazwyczaj w towarzystwie rodziny i najbliższych przyjaciół przy suto zastawionym stole. Coraz częściej organizowane są imprezy sylwestrowe w stylu dyskoteki, ale to ciągle rzadkość. Pierwszy stycznia, to tzw. "bedoba", tzn. ten, kto pierwszy przekroczy próg domu tego dnia, decyduje o tym, czy nadchodzący rok będzie szczęśliwy dla rodziny, czy nie. Są niektórzy znani z tego że "przynoszą szczęście", więc tych ludzi szczególnie się zaprasza pierwszego. Gość ma obowiązek wrzucić do przedpokoju garść cukierków jak tylko drzwi zostaną otwarte i przekroczyć próg prawą nogą. (Dobrze znam tę procedurę, ponieważ sama często spełniałam rolę pierwszego gościa :D )
Wigilia i Boże narodzenie obchodzi się 6-7 stycznia. Post przestaje obowiązywać dopiero 7 grudnia, więc ci, którzy poszczą, muszą go przestrzegać również w sylwestrową noc.
Kolejna okazja do świętowania, to Stary Nowy Rok 14 stycznia, zazwyczaj jest on mniej huczny niż Sylwester, ale też biesiaduje się przy wspólnym stole.
Czas między 1 a 14 stycznia, to czas odwiedzin - możemy się spodziewać gości bez zapowiedzi i sami możemy odwiedzać. W tym czasie w każdym domu jest mały stolik zastawiony słodyczami, bakaliami, suszonymi i świeżymi owocami oraz ciastami.
Jeśli chodzi potrawy - nie ma typowo wigilijnych dań. Jest jednak "gozinaki" - orzechy w miodzie, które się przyrządza jedynie na okres bożenarodzeniowo-noworoczny. Nie ma też stołu bez czurczcheli.
W najbliższym czasie dowiem się jakie są proporcje i podam przepis na gozinaki.

Obrazek użytkownika fanka Gruzji
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 8 lat 4 mies. temu
Dołączył: 27.07.2007 - 10:39
25 Grudzień, 2007 - 21:11

:D spróbuje czurczcheli juz niedlugo,doczekac sie nie moge :D

Obrazek użytkownika fanka Gruzji
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 8 lat 4 mies. temu
Dołączył: 27.07.2007 - 10:39
19 Styczeń, 2008 - 16:26

gozinaki powaliło mnie na kolana heheehe czurczcheli zreszta tez,wszystko było przepyszne a najbardziej tolma,PRZYWLEKLAM PRZYPRAWY TERAZ MAM DYLEMAT DO CZEGO UZYC HEHE