Twoje konto

GTranslate

thinkali

17 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 9 miesięcy 1 dzień temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
8 Lipiec, 2006 - 12:33

thinkali

cześć,
a ja byłem w zeszłym roku w Gruzji i miałem okazję jeść pyszne "pierogi" thinkali. To takie cacuszko wyglądające jak stara skórzana sakiewka, w której znajduje się mięsne nadzienie w czymś co wygląda jak rosół. Odgryza się czubek sakiewiki (wygląda on jak brodawka na kobiecej piersi :D) wypija wywar, a potem zjada pyszne ciasto z nadzieniem. Autochtoni nie zjadają "brodawki", ale myśmy też je zjedli.
Thinkali słynne jest w całej Gruzji, a najlepsze można zjeść w Mcchecie. Nam się udało zjeść w restauracji poniżej Mcchety, przy drodze do Tbilisi - tam robią podobno najlepsze w całej Gruzji.
Jak tylko będziecie w Mcchecie, to musicie to skosztować. Thinkali kupuje się na sztuki, do czego można zamówić dzbany białego, gruzińskiego wina. Palce lizać!!!

polecam,
michał

ps
haczapuri w Gruzińskim Chaczapuri, to nie jest to, co się je w Gruzji!!

Obrazek użytkownika Redakcja forum
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 9 miesięcy 1 dzień temu
Dołączył: 11.10.2014 - 15:41
10 Lipiec, 2006 - 23:37

"Thinkali" to jak rozumiem anglojęzyczny zapis słowa "chinkali"? Z doświadczenia wiem, że słowa gruzińskie warto zapisywać fonetycznie po polsku. Pamiętam wiele śmiesznych sytuacji kiedy nasi rodacy czytali literalnie np. "jvari", co powinno wymawiać się jako "dżwari" (znaczy "krzyż").

Obrazek użytkownika drożdżeska
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 12 lat 4 mies. temu
Dołączył: 21.07.2007 - 21:10
24 Lipiec, 2007 - 15:01

Re: thinkali

hacziapuri jest w Gruzji chyba ze 6 różnych odmian, w zależności od regionu :)))))

Obrazek użytkownika Redakcja kaukaz.pl
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 1 rok 4 mies. temu
Dołączył: 25.07.2007 - 19:59
26 Lipiec, 2007 - 10:01

Proponuję pisać o chaczapuri w oddzielnym temacie.

Temat "thinkali" dotyczy określonej potrawy i sądzę, że dyskutowanie tu o innych - a w dodatku dość odmiennych - specjałach kuchni gruzińskiej będzie zbyt daleko wykraczało poza bieżący wątek. :wink:

Redakcja kaukaz.pl

Obrazek użytkownika fanka Gruzji
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 8 lat 3 tyg. temu
Dołączył: 27.07.2007 - 10:39
13 Sierpień, 2007 - 18:03

HA!! Nauczyłam sie kleic ,,thinkali,, prawdziwe dzielo sztuki :):) a jakie pyszne.Pozdrawiam

Obrazek użytkownika ARTURINGA
Amator Kaukazu
Niedostępny
Ostatnio był(a): 10 lat 1 miesiąc temu
Dołączył: 09.07.2006 - 12:12
25 Wrzesień, 2007 - 23:15

CIEKAWOSTKA

Hinkali podobno je sie tylko rekami!!!

jedzenie sztućcami raczej ... nie jest miło widziane!

WADI.fhu

wadi.fhu@interia.pl

gg 3212547
Skype: ARTURINGA

Obrazek użytkownika Samsar
Kaukazofil
Niedostępny
Ostatnio był(a): 10 lat 1 miesiąc temu
Dołączył: 20.07.2007 - 07:17
26 Wrzesień, 2007 - 07:09

Quote:
Hinkali podobno je sie tylko rekami!!!

Zgadza się, sztućce przy chinkali to w Gruzji prawdziwy "obciach"! Pojedyncze chinkali łapie się za... charakterystycznego "dzyndzla" i należy delikatnie nadgryźć spijając pyszny rosołek :wink: i do tego lepiej nadają się własne paluszki. Jeśli użyjemy widelca to ryzykujemy, że rosołek wycieknie w sposób niekontrolowany...

Obrazek użytkownika Redakcja kaukaz.pl
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 1 rok 4 mies. temu
Dołączył: 25.07.2007 - 19:59
28 Wrzesień, 2007 - 10:49

Chinkali to naprawdę pyszna i chyba jedna z najbardziej gruzińskich potraw. Czy są w Polsce jakieś lokale z kuchnią gruzińską, które serwują dobre chinkali?

Redakcja kaukaz.pl

Obrazek użytkownika Mateusz Bajek
Tamada
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 lata 1 miesiąc temu
Dołączył: 11.11.2006 - 17:39
30 Wrzesień, 2007 - 17:51

Krzych Dąbrowski:
Chinkali to naprawdę pyszna i chyba jedna z najbardziej gruzińskich potraw. Czy są w Polsce jakieś lokale z kuchnią gruzińską, które serwują dobre chinkali?

A ja byłem w Kazbegi w restauracji gdzie Chinkali było bez dzyndzelków. Myślałem ze kucharki nimi obrzucam...

Mateusz Bajek

Obrazek użytkownika Atom
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 6 lat 8 miesięcy temu
Dołączył: 18.09.2009 - 01:14
18 Wrzesień, 2009 - 01:47

Mateusz Bajek:

A ja byłem w Kazbegi w restauracji gdzie Chinkali było bez dzyndzelków. Myślałem ze kucharki nimi obrzucam...

A ja też się z takimi zetknąłem i okazuje się że to są Chinkali kupione w sklepie (z mrożonki). Jeżeli ktoś lepi sam to zawsze wyjdzie "z dzyndzlem".

Nawet najdłuższa podróż zaczyna się pod własnymi drzwiami...

Obrazek użytkownika robertl8
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 8 lat 1 miesiąc temu
Dołączył: 08.06.2008 - 11:32
28 Marzec, 2010 - 19:08

Krzych Dąbrowski:
Chinkali to naprawdę pyszna i chyba jedna z najbardziej gruzińskich potraw. Czy są w Polsce jakieś lokale z kuchnią gruzińską, które serwują dobre chinkali?

Panie Krzych mam przyjemność poinformować, że próbowałem chinkali, pielmieni i mant zrobionych w Polsce co prawda jako mrożonki
(chinkali z dzyndzelkiem) i prawdopodobnie pojawią się w sprzedaży już za kilka tygodni. Także za niedługo każdy będzie miał kuchnie gruzińską w domu :lol:

Obrazek użytkownika ant_eater
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 2 lata 9 miesięcy temu
Dołączył: 16.07.2009 - 20:53
7 Maj, 2010 - 17:46

A ja po zjedzeniu chinkali 2 dni spedzilem kleczac przy kiblu :) Do tej pory jak czuje zapach albo widze "sakiewki" to mnie telepie. Pewnie mieso bylo felerne albo cos.

http://www.youtube.com/watch?v=GitwDG-2Txo

Obrazek użytkownika malin_krk
Amator Kaukazu
Niedostępny
Ostatnio był(a): 8 lat 8 miesięcy temu
Dołączył: 14.02.2009 - 17:18
28 Lipiec, 2010 - 08:52

jedzenie gruzińskich pierogów to większa sztuka, w kilku lokalnych knajpach przyobserwowałem, że używają do tego widelca, a nie palców
widelec wbija się w czubek 'khinkali' co pozwala na nadgryzienie i spicie wywaru ze środka
jedzenie khinkali palcami polecam 'azbestom' - może dlatego, że prosto z gara są najlepsze...

a nowa nazwa - 'thinkali' spodobała się szczególnie mojemy ThinkPadowi :)

machwamdis

Obrazek użytkownika Wspinacz_Acze
Nowicjusz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 lat 7 miesięcy temu
Dołączył: 23.07.2012 - 14:21
23 Lipiec, 2012 - 14:38

Re: thinkali

Ja właśnie nie wiem jak je ulepić - moje się zawsze rozklejają a mam raczej wprawę w kuchni i normalne pierogi też lepię skutecznie.
Może ciasto jest jakieś nie bardzo. Spróbuje forumowego przepisu bo w sieci można znaleźć różne wersje.

“For my part, I travel not to go anywhere, but to go. I travel for travel’s sake. The great affair is to move.”

Obrazek użytkownika Aleqsi
Poznający Kaukaz
Niedostępny
Ostatnio był(a): 6 lat 2 tyg. temu
Dołączył: 19.03.2012 - 15:00
24 Lipiec, 2012 - 01:16

Re: thinkali

Najpirw o tym jak "to się nazywa": w piśmie gruzińskim- ხინკალი.
polskim- chinkali.
angielskim- khinkali.
rosijskim - хинкали
Co do "klejania" czy "lepienia", oprócz recepty i jakości ciasta, szczegulne znaczenie ma szybkość nakręcania ciasta po wkladaniu nadzienja z mięsnego farszu. Mniej kłopotu przy nadzieniu z bialego sera (chaczo) albo ziemniaków (kartopili), ale te rodzaje chinkali glówne dla rodzinnego użytku a DLA GOśćI mięsne (chorcis).

Polecam trening co najmniej raz w tygodniu zaczynając od dziesięciu sztuk na osobę. :)

Obrazek użytkownika lucia
Amator Kaukazu
Niedostępny
Ostatnio był(a): 7 lat 4 mies. temu
Dołączył: 20.08.2012 - 14:40
22 Sierpień, 2012 - 13:29

Re: thinkali

Dobre chinkali moim zdaniem mozna zjesc prawie w kazdej restauracji Tbilisi, ale mi najbardziej smakuja w restauracji w drodze do Mchety. Bardzo stara, duza, pietrowa restauracja z rodzinna atmosfera, rowniez podaja najlepsze w Tbilisi czarne lobio w glinianych sloiczkach przekryte pieczywem z kukurydzy mchadi.

Obrazek użytkownika Jasiek
Dżigit
Niedostępny
Ostatnio był(a): 3 lata 11 miesięcy temu
Dołączył: 27.05.2008 - 20:42
23 Sierpień, 2012 - 21:40

Re: thinkali

dobre chinkali w Tbilisi jest w Raczy (trochę powyżej Placu Wolności), a także na Pekini 34, na rogu takiego dużego czerwonego budynku, ale w piwnicy. A najlepsze jakie jadłem było w Telavi, przy wylocie z miasta do Kvareli.

Odradzam Tbilisi OLD TOWN HOSTEL